Novosti

24/07/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić otvorio 10. Ljetnu školu hrvatskoga jezika za mlade gradišćanske Hrvate

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić otvorio je 10. Ljetnu školu hrvatskoga jezika za mlade gradišćanske Hrvate koja se, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, održava u Puli do 29. srpnja 2023. godine.

„Posebno mi je drago što se u Puli održava već 10.-a Ljetna škola hrvatskoga jezika. Naša je dužnost čuvati jezik, zavičaj, domovinu. Želim vam ugodan boravak u našem gradu i nadam se da uz učioničke aktivnosti imate priliku i za razonodu i ponešto kupanja. Ujedno čestitam Sveučilištu, Hrvatskoj matici iseljenika i svima vama koji sudjelujete u ovom programu“,  poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću u Puli se od 23. do 29. srpnja 2023. godine održava jubilarna, 10. Ljetna škola hrvatskoga jezika za mlade gradišćanske Hrvate.

Ove godine u Ljetnoj školi sudjeluje 26 učenika od 13 do 16 godina, a s njima u pratnji je i 8 učitelja i odgojitelja. Projekt je organiziran u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli te podršku Hrvatske matice iseljenika – Podružnica Pula. Učenici su tijekom trajanja škole smješteni u Studentskom domu.

U tjedan dana trajanja škole održava se tečaj hrvatskog standardnog jezika i gradišćanskohrvatskog jezika. U prijepodnevnim satima u učionicama Fakulteta ekonomije i turizma održava se nastava, jezične vježbe i radionice na kojima djeca uče jezik svojih predaka. Tečajem se želi učvrstiti hrvatski duh u mladima i pokazati kako je lijepo u njihovoj staroj domovini.

Za Hrvate koji su tijekom 16. i u prvoj polovici 17. stoljeća potaknuti osmanskim osvajanjima i pustošenjima na području Hrvatske naselila područje austrijskih zemalja i Kraljevine Ugarske udomaćio se naziv gradišćanski Hrvati. Ime je nastalo prema hrvatskom nazivu austrijske savezne pokrajine Burgenland, prema prijedlogu Mate Meršića Miloradića 1921. godine.

Područje koje su naselili gradišćanski Hrvati u tri vala doseljavanja obuhvaća danas područja Austrije (Burgenland i Donja Austrija), Mađarske (zapadni dio), Slovačke (oko Bratislave) i Češke (područje u Moravskoj).

Književni jezik gradišćanskih Hrvata ima uporište u čakavskom, ali gradišćanski Hrvati govore sva tri hrvatska narječja, najviše je čakavaca, ali ima i štokavaca i nešto kajkavaca. Riječ je o arhaičnom jeziku, dijalektu uz utjecaje iz njemačkog i mađarskog jezika.

Gradišćanski Hrvati imaju priznati status nacionalne manjine te ostvaruju manjinska i jezična prava na područjima na kojima žive, imaju svoje odgojno – obrazovne ustanove – vrtiće, škole, fakultet u kojima se mogu obrazovati na gradišćansko-hrvatskom i hrvatskom jeziku te različite kulturne institucije i medije.

Polaznike Ljetne škole jutros su na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ pozdravili i glavna tajnica Sveučilišta Jurja Dobile Vesna Mijatović, voditeljica podružnice pulske Hrvatske matice iseljenika Barbara Buršić i voditelj Ljetne škole hrvatskog jezika Dominik Tallian.