Novosti

25/07/2023

Izložba koncertne fotografije Vande Pliško uz koncert grupe SOUR

U Dnevnom boravku Rojca u srijedu, 26. srpnja 2023. godine u 21:00 sati otvara se izložba koncertne fotografije Vande Pliško. Tom prigodom, pulski bend SOUR održat će koncert u unutrašnjem dvorištu Rojca.

Ova 19-godišnjakinja živi u Puli, gdje je završila Školu za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. Fotografijom se aktivno bavi tri godine, a koncertnom fotografijom dvije. Sudjelovala je na radionicama fotografije "EduSplash platforme", na Foto Akademiji „Makina“, na radionici "Motovun PhotoHill" te na radionici "HUIU-a InDis Plodovi". Izlagala je s jednim mladim i perspektivnim pulskim fotografom po imenu Noah Cvijanović, a naziv izložbe bio je "Stolica/The Chair".

Koncertna fotografija jasno je definirana svojim imenom, ali u Vandinom slučaju nalazi se na tankoj granici s portretnom fotografijom. Odmiče se od trenutka pukog izvještavanja s događanja i promatraču prenosi atmosferu i emociju, kako onu nastalu na pozornicama, tako i onu iz publike. Vanda se, iako tek na početku svojega rada, uspješno hvata ukoštac s nepredvidljivom igrom svijetla te konstantnim pokretima izvođača i donosi nam svoj doživljaj koncerata. Ovom izložbom te trenutke pomiče s pozornica Rojca i uvodi ih u Dnevni boravak kao svoj prirodan dom.

Kako bi na pravi način zaokružili ovo događanje, u dvorištu Rojca održat će se i svirka te će tako aktualni glazbeni projekt pulskih rock veterana Arsena Pliška, Andreja Barca i Vedrana Unukića poznatiji kao "SOUR" također dati svoj doprinos otvorenju izložbe. Iako još nisu okončali prvi album u kojem surađuju s mnogim vokalistima, novog materijala ne nedostaje. Ovom prigodom predstavit će četiri nove skladbe koje spadaju u drugu, instrumentalnu priču. Glazbeno i zvukovno i dalje raznoliko, istraživački i u novim smjerovima.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Zaklade Kultura nova.