Novosti

27/07/2023

U pulskoj Areni izvedena spektakularna opera “Tosca”

U sklopu Pulskog kulturnog ljeta Arena se pretvorila u scenu opere Giacoma Puccinija

Pulska Arena se u srijedu, 26. srpnja 2023. godine pretvorila u scenu opere Giacoma Puccinija “Tosca”, u sklopu Pulskog kulturnog ljeta.

Pod dirigentskim vodstvom maestra Simona Krečiča, a u režiji Marina Blaževića, ova izvedba "Tosce" bila je predstava u čija je tri čina, publika gledala tri različita načina njezine inscenacije: od opernog historicizma, u kojem vizualnost počiva na ljepoti kazališnog slikarstva i "autentičnim" kostimima, preko aktualizacije operne priče do operne režije svedene na neophodno: glazbu, dramu, glas, glumu, osobnost izvođača i intenzitet doživljaja.

U naslovnoj ulozi izvedbe u pulskoj Areni nastupila je glasovita njemačka sopranistica, počasna članica riječke Opere - Maida Hundeling. Uz nju je ulogu Cavaradossija tumačio tenor Ivan Momirov koji je nastupio na opernim pozornicama diljem svijeta, u vodećim svjetskim opernim kazalištima. U ulozi Scarpije bio je još jedan solist svjetske karijere, Giorgio Surian, koji se ovom ulogom proslavio na mnogim pozornicama opernog svijeta. U izvedbi su sudjelovali i Riječki simfonijski orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca. Kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić, a scenografiju s Alanom Vukelićem supotpisuje Marin Blažević kao i svjetlo s Daliborom Fugošićem.

"Tosca" je intenzivna priča prepuna snažnih emocija, vrtlog u kojem se prepliću političke intrige, bijeg i potjera, ljubomora, izdaja, fatalna požuda, nemoralna ponuda, ali iznad svega - vjera u umjetnost, ljubav i slobodu. Velika ljubav operne dive Florije Tosce i revolucionara, slikara Cavaradossija, konfrontirana je s principima političkih i moralnih uvjerenja. To je odlučni sukob jedne žene, uvjerene da život treba posvetiti ljubavi i umjetnosti.

Nakon Tosce, Pulsko kulturno ljeto nastavlja se s još tri programa koji će se održati u Malom rimskom kazalištu u Puli: Notebooks of Leonardo da Vinci u utorak, 15. kolovoza, Most Emira Kulenovića u petak, 18. kolovoza i Opera Amorosa koja će biti izvedena u četvrtak, 7. rujna.

Fotografije: Marijana Banko