Novosti

27/07/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić primio najboljeg ovogodišnjeg maturanta Matu Marjanovića

Učenik Gimnazije Pula osvojio Nagradu za informatiku te ostvario sto posto bodova iz informatike i matematike na maturi

Gradonačelnik Filip Zoričić primio je u četvrtak, 27. srpnja 2023. godine u Komunalnoj palači pulskog gimnazijalca Matu Marjanovića, jednog od najboljih hrvatskih maturanta koji je osvojio Nagradu za informatiku te ostvario sto posto bodova iz informatike i matematike.

„U ime Grada Pule i svoje osobno, od srca ti čestitam na odličnom uspjehu i uopće ne sumnjam da ćeš biti izvanredan student i znanstvenik. Grad Pula je ponosan na tebe, jer ti si naša budućnost i jedino zajedničkim snagama s mladim visokoobrazovanim i stručnim osobama možemo postići društveni i gospodarski razvoj onakav kakav svi priželjkujemo. Pred tobom je sada nova stepenica, i uz znanstveni razvoj budi dobar čovjek i pomaži onima slabijima od tebe. Uživaj u životu i sačuvaj ono dječje u sebi. Nadam se da ćeš se nakon studija u inozemstvu vratiti, a u Gradu Puli ćeš uvijek imati podršku,“ istaknuo je gradonačelnik Zoričić.

Mate Marjanović zahvalio je gradonačelniku Zoričiću na prijemu te opisao iskustva s nedavno završene Državne mature i prijemnih ispita na Cambridgeu u Engleskoj.

„Nisam očekivao dobiti Nagradu za informatiku, zapravo tek sam saznao da se ta nagrada dodjeljuje nakon što su izašli privremeni rezultati matura. Većinom sam se samostalno pripremao, ali znanje s nastave je definitivno pomoglo. Upisao sam „Computer Science“ u Cambridgeu u Engleskoj. To je zato što obožavam informatiku i matematiku još od malih nogu. Nisam sto posto siguran što bih htio biti nakon studija, ali trenutno me najviše zanima biti znanstvenik u polju računalnih znanosti“, rekao je Marjanović.

Maturant Mate Marjanović iz Gimnazije Pula ovogodišnji je dobitnik Nagrade za informatiku u iznosu od 5000 eura koju dodjeljuje tvrtka S&T Hrvatska. Marjanović je nagradu osvojio jer je bez pogreške riješio dvije mature, Matematiku na višoj razini i Informatiku. Mate je bio odličan i na drugim ispitima mature te je uz Nagradu za informatiku, dobio i nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja najboljim maturantima u iznosu od 333 eura.

Tijekom srednje škole sudjelovao je na natjecanjima iz Matematike, Fizike i Informatike – algoritmi. Bio je na državnom natjecanju iz Informatike gdje je postigao četvrto mjesto, a sudjelovao je i na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i na Izbornim pripremama za hrvatsku informatičku reprezentaciju.

Na prijemu je prisustvovao i razrednik Igor Macuka, koji je tom prigodom rekao kako je Gimnazija Pula ponosna na svoga, sada već bivšeg maturanta i njegove iznimne rezultate.