Novosti

28/07/2023

Obrazloženje Grada Pule u cilju točnog i istinitog informiranja roditelja djece koja pohađaju privatne vrtiće

Nakon što je Grad Pula saznao za dezinformiranje roditelja djece čija djeca pohađaju privatne vrtiće, imamo potrebu pravovremeno, objektivno i istinito informirati javnost o svim relevantnim činjenicama.

U nastavku ističemo nekoliko neistinitih navoda koji su upućeni roditeljima te obrazloženje o istome.

„Istina je u proteklih godinu dana povećali su sufinanciranje za 400 kn čime su privremeno spriječili daljnje zatvaranje privatnih vrtića, no to je sve napravljeno bez savjetovanja s nama da se nađe trajno rješenje, niti je smanjena razlika u davanjima za djecu“.

Odluku o povećanju sufinanciranja od 400 kn, Grad je donio nakon nekoliko sastanaka s predstavnicama Udruge privatnih vrtića a ne samoinicijativno. Time se sufinanciranje privatnim vrtićima nakon dugo godina konačno pomaknulo s „mrtve točke“.

Podsjetimo još jednom, od 2022. godine mjesečna subvencija po djetetu povećana je s 1050 kn (139 eura) na 1450 kn (192 eura). S najavljenim dodatnim povećanjem, ukupna mjesečna subvencija po djetetu iznosit će ukupno 1.563 kn odnosno 207 eura.

„Udruga prihvaća povećanje sufinanciranja za dijete od 15€. Grad je ponudio i 300€ božićnice po djelatniku. Udruga je nakon sastanka dogovorila da se Gradu predloži da kumulativni iznos božićnica preusmjeri na povećanje sufinanciranja djece privatnih vrtića u razdoblju rujan-prosinac 2023. u nadi da će Grad s 1.1. ponovno povećati sufinanciranja.“

Tzv. božićnice koje su ponuđene privatnim vrtićima zapravo su jednokratne naknade u smislu materijalne pomoći za poboljšanje standarda rada same ustanove, koje su privatni vrtići dobivali svake godine, samo je ove godine povećan iznos predviđenih sredstva.

„Analizu koju je za Grad napravio Coin d.o.o je pristrana i frizirana. Napravljena analiza proučava utrošak ograničenih sredstva za prošlo razdoblje. Grad je na sastanku prigovorio da je analizu Udruge napravio odgojitelj što po njima nije vjerodostojno. Udruga je opet na sastanku, kao što je već ranije odvjetnik Udruge naveo u svojem dopisu, zatražila da se angažira nezavisni sudski vještak za financije koji bi po pravilima struke izračunao ekonomsku cijenu čime bi imali polazište za postavljanje pravih temelja predškolskog odgoja u našem gradu.“

Navedenu analizu napravila je nezavisna stručna tvrtka za poslovno savjetovanje „Coin“ d.o.o., temeljem podataka koje su privatni vrtići sami dostavili. Naglašavamo kako je analiza transparentna, točna i izrađena je prema svim standardima i pravilima struke.

Još jednom naglašavamo kako se analiza nije zaustavila na razini ukupnog troška privatnih i gradskih vrtića, već je učinjena analiza na razni svake pojedine sastavnice ekonomske cijene (izdaci za plaće i ostali izdaci za radnike, trošak odgojitelja i ravnatelja, troškovi prehrane djece, energija i komunalije, troškovi zakupnina i najamnina te troškovi prostora, troškovi održavanja, trošak računovodstvenih usluga, ostali troškovi), budući da se poslovanje gradskih i privatnih vrtića bitno razlikuje u pojedinim vrstama troškova.

Dakle, analiza se rukovodila stvarno nastalim troškovima, kako u gradskim tako i u privatnim vrtićima tijekom 2022. godine. Budući da je zahtjev Udruge privatnih vrtića izjednačavanje sufinanciranja predškolske djece bilo je potrebno razgraničiti ekonomsku cijenu za gradske i privatne vrtiće. Izračun prosječne ekonomske cijene na razini svih vrtića se ne bi zadovoljio zahtjev, budući se ne bi vidjela „razlika sufinanciranja“ gradskih i privatnih vrtića.

Također, privatni vrtići su nastupajući prema Gradu, u posljednjem dopisu utvrdili cijenu od 400 eura za vrtiće te 450 eura za jaslice, dok su u prvom dopisu naveli da se radi o cijeni od 433 eura za vrtiće i 510 eura za jaslice, zbog čega smo ih zapitali za dosljednost u pristupu i uopće za ekonomsku utemeljenost njihovih zahtjeva.

„Isto tako imamo potrebu informirati javnost da Grad u svakom kontaktu s Udrugom i članicama izražava negodovanje što imamo odvjetnika i traži da se isti isključi iz daljnjih pregovora s Gradom.“

Predstavnici Grada u niti jednom trenutku nisu tražili da se odvjetnik isključi iz pregovora, već su konstatirali kako angažman odvjetnika pretpostavlja da smo na različitim stranama i u svojevrsnom sporu i samim time ne predstavlja suradnički odnos kojem Grad Pula od prvog dana teži.

Na kraju naglašavamo kako će Grad Pula i dalje težiti poboljšanju standarda sustava predškolskog odgoja kako u gradskim tako i u privatnim vrtićima, uz pronalazak adekvatnih i dugoročno održivih rješenja. Idući sastanak gradonačelnika s predstavnicima roditelja i predstavnicama predsjedništva Udruge privatnih vrtića održat će se 7. kolovoza 2023. godine.