Novosti

28/07/2023

15. godišnjica smrti Mate Parlova

Na današnji dan prije 15 godina preminuo je Mate Parlov, najveća pulska legenda, sportaš svih vremena koji je svojim uspjesima proslavio Pulu na karti svijeta.

Mate Parlov jedini je boksač u povijesti koji je u istoj kategoriji kao amater osvojio europsko, olimpijsko i svjetsko zlato te kao profesionalac europsku i svjetsku WBC titulu. Bio je i prvi amaterski prvak svijeta u povijesti, a prije svega, njegovi poznanici kažu da je bio čovjek pun ljubavi, razumijevanja i dobrote.

Parlov je jedini u povijesti boksa koji je u istoj kategoriji osvojio olimpijsku, europsku i svjetsku amatersku te europsku i svjetsku profesionalnu titulu. Još za života proglašen je najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća.

Čak osam puta bio je prvak Jugoslavije u poluteškoj kategoriji, pet puta prvak Balkana, dvaput prvak Europe te svjetski amaterski prvak na prvom svjetskom prvenstvu u Havani. Dvaput je osvojio nagradu Zlatne rukavice, a sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. gdje je osvojio zlatno odličje u poluteškoj kategoriji.

Podsjetimo, Pula je svome velikanu u spomen podigla spomenik na Giardinima u svibnju 2021. godine i to upravo među ljudima gdje je Mate najviše volio boraviti, a njegovo ime s ponosom nosi i Dom sportova na Verudi.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća Udruga pulskih velikana sporta i glazbe i ove će godine obilježiti 15.-u godišnjicu smrti našega legendarnog boksača Mate Tea Parlova.