Novosti

01/08/2023

Grad nije izdao dozvolu za održavanje cirkusa u Puli

Grad Pula nije izdao dozvolu cirkusu Candy za održavanje cirkuskih priredbi uz pulsku zaobilaznicu, nedaleko trgovačkog centra Pula City Mall niti će to učiniti. Površina od 3 tisuće četvornih metara u vlasništvu je države, a pravo upravljanja imaju Hrvatske vode.

Jutros je promptno na teren upućeno komunalno redarstvo koje će u slučaju potrebe donijeti odgovarajuće mjere.

„Premda smo dobili zahtjev za izdavanjem rješenja za korištenje javne površine, suglasnost nije izdana niti bismo je ikada izdali za cirkuske priredbe koje uključuju životinje što je, u konačnici, i zakonom zabranjeno. Kao gradska uprava uvijek smo podupirali i svojim ćemo odlukama i postupanjima i ubuduće pomagati u zaštiti životinja. Smatramo nedopustivim njihovo držanje u cirkusima i korištenje u cirkuskim predstavama“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Djelovanje gospodarskih subjekata koji se bave organiziranjem priredbi, cirkuskih ili drugih artističkih predstava podliježu, vezano za organiziranje svojih predstav,a cijelom nizu pravnih propisa koje moraju zadovoljiti ili ispoštovati, a koje većinom nisu u nadležnosti odlučivanja Grada kao jedinice lokalne samouprave.

Svaki poslovni subjekt koji djeluje na području Grada Pule,  neovisno o djelatnosti koju obavlja, dužan je pridržavati se svih pozitivnih zakonskih odredbi Republike Hrvatske vezano za gospodarsku djelatnost koju obavlja, pa tako i cirkuske skupine, te podliježe nadzoru nadležnih državnih institucija.

Grad Pula u kontaktu je s Državnim inspektoratom - Veterinarskom inspekcijom, kako po ovom pitanju, tako i po drugim pitanjima o zaštiti životinja. 

U tijeku je postupanje gradskog komunalnog redarstva u skladu s njihovim ovlastima i u skladu s odredbama Odluke o komunalnom redu koja uključuje i odredbe vezane uz držanje životinja.