Novosti

11/08/2023

"The notebooks of Leonardo da Vinci" u Malom rimskom kazalištu

Ne propustite hrvatsku premijeru ove uistinu jedinstvene audio-vizualne senzacije

U Malom rimskom kazalištu u utorak, 15. kolovoza 2023. godine u 21.30 sati bit će izveden jedinstveni multimedijalni doživljaj naslovljen "The notebooks of Leonardo da Vinci".

Skladateljica Jocelyn Hagen u Malom rimskom kazalištu u Puli oživljava Bilježnice Leonarda da Vincija, donoseći multimedijalnu senzaciju, program koji nije moguće najaviti ni kao koncert, ni kao video projekciju, već kao nevjerojatan spoj glazbene umjetnosti, genijalnosti i najsuvremenije tehnologije.

Leonardo da Vinci, renesansni čovjek – izumitelj, slikar, inženjer, arhitekt, glazbenik, kipar – bio je jedan od najtalentiranijih ljudi u povijesti čovječanstva, a njegove bilježnice, pune dijagrama, crteža, zapažanja i osobnih bilješki, donose jedinstveni uvid u njegovo viđenje svijeta – zaigrano, znatiželjno, nepredvidivo i lišeno svakog straha pred pogreškom.

Da Vincijeve zrcalno ispisane riječi u ovoj se izvedbi animiraju iznad glazbenika i donose teksturu glazbi, skice ljudskog oblika odgovaraju Leonardovim zapažanjima o proporcijama tijela, a redatelj Isaac Gale snimio je te slike i udahnuo im život.

Ion Concert Media stvorio je MUSÈIK, najnapredniji softver za digitalnu sinkronizaciju na svijetu, a Bilježnice Leonarda da Vincija prvo su veliko koncertno djelo stvoreno ovom tehnologijom. Nastale su za konzorcij ansambala i prvi puta su izvedene 2019. godine, a u Puli ih izvode kombinirani zborovi Oratorio Society of Minnesota (Saint Paul, MN) i Mendelssohn Choir iz Pittsburgha (Pittsburgh, PA) uz pratnju članova Riječkog simfonijskog orkestra i pod ravnanjem umjetničkog ravnatelja Matthewa Mehaffeya.