Novosti

18/08/2023

Festival komorne glazbe Poluotok radosti u Arheološkom muzeju Istre

Trinaesto izdanje Festivala komorne glazbe “Poluotok radosti“ u organizaciji Istarske glazbene scene mladih, Arheološkog muzeja Istre i uz podršku Turističke zajednice grada Pule, održava se od 19. do 26. kolovoza 2023. godine u dvorani na drugom katu Arheološkog muzeja Istre.

Svi koncerti započinju u 21 sat.

Ovogodišnji festival pulskoj će publici donijeti svježinu četiri sjajna izvođača, u subotu, 19. kolovoza čembalist Franjo Bilić, mladi hrvatski umjetnik koji djeluje i kao dirigent, te pokretač mnogih ansambala komorne glazbe, predstavit će se programom inspiriranim poveznicom žena i čembala kroz povijest.

Talijanski pijanist Andrea Trovato u ponedjeljak, 21. kolovoza održava recital. Trovato je inače Stainwayev umjetnik raznovrsnih glazbenih interesa, djeluje kao komorni glazbenik, solist orguljaš, te profesor. Pulskoj se publici predstavlja prvi puta programom odabranih djela pijanističke literature.

Potom ćemo u četvrtak, 24. kolovoza slušati pijanista Marijana Đuzela, ponajboljeg hrvatskog umjetnika mlađe generacije. Ovaj sofisticirani glazbenik stalni je protagonist hrvatskih i europskih koncertnih podija, a djeluje i kao profesor na pulskoj Muzičkoj akademiji. Predstavit će se pomno odabranim programom klasicizma i romantizma.

Na kraju, u subotu, 26. kolovoza, na rasporedu je gitaristički recital Petra Čulića, višestruko nagrađivanog glazbenika koji uz koncertnu djelatnost predaje na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Njegov izbor za pulsku koncertnu večer su skladbe hrvatskih autora.

Kako započinjemo recitalom čembala kojemu je tema Žena – Dama, a završavamo gitarističkim zvukom, neizbježno je prisjećanje na stihove velikog Tonka Maroevića, koji reče: „Tijelo žene s vratom gitare i nogama čembala odjekuje u predvečerje.

Stoga pozivamo cijenjenu publiku na zajedničko sudjelovanje u obogaćivanju pulskih kasnoljetnih večeri.