Novosti

19/08/2023

Mjuzikl Most održan u veličanstvenom ambijentu Malog rimskog kazališta

Na pozornici Malog rimskog kazališta u Puli u petak, 18. kolovoza 2023. godine pred brojnom publikom uprizorena je ratna priča iz devedesetih, ljubavna priča kojoj su mnogi s pravom nadjenuli naziv mostarski Romeo i Julija. Mjuzikl Most na poseban je način dirnuo srca publike koja još uvijek pamti zbivanja iz posljednjeg rata.

Most je mjuzikl čiju ideju i većinu songova potpisuje skladatelj i tekstopisac Emir Kulenović, a priču je napisala pjesnikinja i profesorica Slavica Lončarić.

Na pulskoj pozornici održana je glazbeno-scenska izvedba koja se bazira na ovom mjuziklu i koja donosi dio dijaloga iz libreta s pridruženim sjajnim songovima i plesnim dijelovima koje su izveli izvrsni umjetnici: Vivien Galletta, Voljen Grbac, Amir Kazić Leo, Medea Market Sindik, Antonio Krištofić i Tom Gaebel, svi kao solisti, te dječji zbor, uz pratnju orkestra vrhunskih glazbenika predvođenih svestranim producentom, aranžerom i kompozitorom Aleksandrom Valenčićem.

Tragedija Mostara, koji je 1993. godine bio poprište teških međuetničkih sukoba između Hrvata i Bošnjaka, lomi se na dvoje mladih ljudi koji su se voljeli prije rata, koji se vole tijekom strašnih ratnih događanja i koji i nakon rata ne odustaju od svoje ljubavi. Samir i Marina su mostarski Romeo i Julija, a njihove obitelji Alihodžić i Bevanda su bosanskohercegovački, odnosno bošnjačko-hrvatski Montecchijevi i Capuletijevi.

U ovoj se izvedbi slavila se ljubav i različitost, jedinstvo i bliskost, dok rušenje starog mosta u Mostaru predstavlja paradigmu svih nesretnih događanja u devedesetima.

Dijelovi mjuzikla Most iznijeli su velike emocije na pozornicu Malog rimskog kazališta i dotaknuli mnoga srca.