Novosti

21/08/2023

SRC Veruda dobio prestižan Class 1 certifikat za najvišu kvalitetu atletske staze i skakališta

Nakon pet i pol mjeseci od dovršetka radova obnove atletskog borilišta s pomoćnim terenima, stigla je i potvrda kvalitete za atletsku stazu na SRC Veruda.

Obnovom tartan staze i u skladu sa svjetskom atletskom federacijom i njihovom licencom (World athletics certification system) ishodovan je certifikat Class 1 što je najviša kvaliteta tartan staze i skakališta. Jamstveni rok staze je 114 mjeseci od dana primopredaje. Cijena radova iznosila je 567.012,97 eura, dok je vrijeme trajanja certifikata pet godina.

Prema World athletics-u u svijetu postoji 211 stadiona sa stazama Class 1 certifikata, od kojih su  u našem okružju još jedino staze u Austriji (Linz), Sj.Makedoniji (Skopje),Mađarskoj (Gyor) i tri staze u Italiji (Bressanone,Rim,Napulj). Staza sa certifikatom Class 1 podrazumijeva da su pored točnih izmjera padova, dužine i kutova borilišta izvršena i laboratorijska ispitivanja same kvalitete podloge, a tako certificirana borilišta predviđena su za najviši rang natjecanja.

U podlogu staze je ugrađen i sistem Polytan Smart Track za organizaciju treninga i mjerenje vremena prilikom trčanja dionica, koji je naj omiljeniji kod rekreativaca. U prvoj stazi ugrađeni su magneti za mjerenje svakih 50 metara za trkače dugih dionica, a za sprintere u stazi 4 ugrađeni su magneti koji očitavaju vrijeme na prijeđenih 5,10,20,60 i 100 metara. Mjerenje vremena može se izvoditi spajanjem pametnog telefona na sustav ili korištenjem prsluka koji prenosi rezultate na mobitel ili kompjuter. Link – https://www.polytan.com>smart>running-tracks

Povećan je broj zadovoljnih korisnika domaćih klubova, građana, klubova i sportskih skupina u gostovanju. Njihov broj se povećao ovog proljeća, a konačno dobivanje certifikata otvara mogućnost povećanju broja posjeta „Uljanikovom stadionu“.