Novosti

29/08/2023

U Domu hrvatskih branitelja Dani makedonske kulture u Istri

Akademska večer sv. Kirila i Metodija i sv. Joakima Osogovskog

U Domu hrvatskih branitelja u ponedjeljak, 28. kolovoza 2023. godine održali su se Dani makedonske kulture u Istri - Akademska večer sv. Kirila i Metodija i sv. Joakima Osogovskog u organizaciji Makedonskog kulturnog društva Istarske županije  „Sv. Kiril i Metodij“ Pula  i Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj.

Danima makedonske kulture u Istri se u ime Grada Pule odazvao zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul koji je pozdravio prisutne i čestitao na organizaciji manifestacije.

„Brojčano ste mala manjina, ali po aktivnostima i srcu vi ste velika manjina. Grad će uvijek s radošću potpomagati manifestacije poput ove danas. Ono što je najvažnije jest to da mijenjamo naš odnos prema kulturi. Imamo svaki svoju kulturu i najvažnije je da se ta kultura prenosi s jednoga na drugoga. Kultura je ono što moramo primjenjivati na svakom koraku i svakoga dana“, rekao je Cergnul i zaželivši svima ugodnu večer.

Prisutnima se u ime Istarske županije obratila pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel.

U programu Akademske večeri sv. Kirila i Metodija i sv. Joakima Osogovskogsvečano se otvorila izložba slika „Umjetnost na putu do humanosti“ autora Michaela Closea i održala promocija dvojezične zbirke poezije „Dom srca“ autorice Milene Zlateska. Gosti programa bili su parohijski svećenik Makedonske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, protojerej stavrofor Kirko Velinski, koji je govorio o životu i djelu sv. Kirila i Metodija te sv. Joakima Osogovskog, glazbenik Safiudin Alimoski i Kulturno-umjetničko društvo „Uljanik“ iz Pule.

Dani makedonske kulture u Istri nastavljaju se i večeras u Društvenom centru Rojc s početkom u  20,00 sati s temom Most prijateljstva.

Održavanje manifestacije omogućeno je zahvaljujući podršci Grada Pule, Istarske županije i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.