Novosti

29/08/2023

Promocija Grafičke mape, otvorenje izložbe Crux 2022 i After art projekt Crux-Y

Večeras u Gradskoj galeriji Pula u 20.30 održat će se promocija grafičke mape i otvorenje izložbe Crux 2022. i After art projekta Crux-Y.

Grafička mapa Crux 2022. treća je edicija u izdanju društva vizualnih umjetnika Crux, koje je osnovano 2019. godine s namjerom edukacije na području vizualnih umjetnosti. Mapa sadržava digitalne ispise radova umjetnika objedinjenih u izdanju rađenom novom tehnologijom u ograničenoj i numeriranoj nakladi.

Mapa Crux 2022. ima nakladu od 20 primjeraka. Broji 15 potpisanih listova od 13 autora, te donosi listove značajnih istarskih umjetnika starije i srednje generacije, ali i mladih umjetnica. U tiskanoj mapi su prisutni Fulvio Juričić: „Dijalozi“, Bojan Šumonja: „Boška“, Robert Pauletta: „Picigin B-W Blues“, Eros Čakić: „Ivanov san“, „Burra“, Jadranka Ostić: „Tajni grad“, Borut Skok: „Y-22“, „Od Motike bakin“, Tea Bičić: „Karbon“, Josipa Škrapić: „Tri boje-plava“, Gea Rajić: „Ciklu“, Sanja Simeunović Bajec: „Ispod slojeva“, Hana Letica: „Perspektiva đungle“, Zela Luša: „Beach boys“, Ivona Verbanac: „Šuti mi na uho“.

„Likovna kvaliteta svih radova na visokoj je umjetničkoj i izvedbenoj razini, a karakteristični su za stvaralaštvo svojih autora te mapa u najboljem smislu reprezentira rad umjetnika koji su u njoj zastupljeni. Svakako je pozitivno da društvo Crux permanentno nudi prostor mladim umjetnicima(ama) te da su sada uključene i autorice izvan Istre. Kako je već rečeno, Crux veliku pažnju posvećuje edukaciji mladih umjetnika(ica) gdje se pod mentorstvom Boruta Skoka posebno radi na savladavanju novih, digitalnih tehnologija sukladno vremenu u kojem živimo. Svjedočanstvo o tome koliko su polaznice tih tečaja ovladale suvremenim vizualnim tehnologijama, svakako donosi manja mapa znakovitog naslova After art tiskana prošle godine, a u kojoj se nalazi šest otisaka likovnih radova mladih umjetnica koje su sve bile učenicama Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Puli, a sada nastavljaju školovanje na različitim likovnim akademijama. Bitno je napomenuti da društvo Crux ne zanemaruje niti učenje tradicionalnih tehnika te će vjerojatno sljedeća mapa biti tiskana u tehnici sitotiska, jer umjetnici ipak žele i trebaju adekvatno ostvariti svoj osobni rukopis, koji osim vizualnog nudi i taktilni doživljaj, čime je i samo autorstvo jače izraženo. Digitalni ispisi jesu stvarnost i budućnost umjetničkog izražavanja te je itekako poželjno da Crux edukacijom ide u tom smjeru, jednako kako je važno i da okupljanjem renomiranih, kao i novih mladih autora, nastavlja prestižnu tradiciju njegovanja istarskog grafičkog tiskarstva, a u skladu s vremenom i novim tehnologijama“, piše Mladen Lučić.

Projekt će predstaviti Mladen Lučić.