Novosti

30/08/2023

Teo y la Mar nastupaju u vrtu Gradske radionice

U petak, 1. rujna u 20:30 sati u vrtu Gradske radionice u Puli nastupaju flamenco umjetnici Teo y la Mar. Sljedećeg dana, u subotu ujutro od 10 do 12 sati bit će održana radionica Uvod u svijet flamenco umjetnosti.

Teo y la Mar glazbeni je duo koji se bavi tradicionalnim i originalnim flamenco skladbama. Njegovi članovi, Teo Mandžuka (flamenco gitara) i Maria Keck (vocal, ples, cajón), modernim tekstovima i stilom izvedbe publici približavaju krajnje emotivnu atmosferu flamenco, vatrene, strastvene ili čak bolne, nostalgične pjesme. Bend je osnovan 2022. godine u Ljubljani i od tada su nastupali na festivalu Kavč (Ljubljana), Layerjevoj Hiši (Kranj), Festivalu Lent (Maribor), Liszt institutu (Zagreb) te Muzikumu, galeriji B32 te Kultúrtér i Theater Spinóza u Budimpešti.

Radionica flamenca koja će biti održana dan nakon nastupa pružit će uvid u kompleksnu umjetničku formu flamenca nudeći jednostavan, a cjelovit pristup kroz komunikaciju ritma (dlanovi/pljeskanje), pjevanja i plesa.

Više o umjetnicima:

Teo Mandžukagitarist je rođen u Rijeci. Glazbom se počeo baviti u ranom djetinjstvu, s time da učenje gitare započinje kod lokalnih profesora u crikveničkoj osnovnoj školi. Flamencom se bavi već više od deset godina, a sklada i vlastite kompozicije. Redovno nastupa u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji te surađuje s brojnim plesačima i pjevačima flamenca. Također, nastupao je i kao solist u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu Flamenco Festivala Zagreb. U siječnju 2019. godine izdao je petnaest skladbi na albumu Spanish Spirit kojeg je objavila njemačka diskografska kuća Sonoton.

Maria Keckdiplomirala je suvremenu koreografiju na Mađarskoj plesnoj akademiji, potom magistriravši glazbenu terapiju na Sveučilištu Alcala de Henares. Flamencom se bavi više od 20 godina, a devet ih je provela upravo u Španjolskoj, predstavljajući se i nastupajući na najprestižnijim madridskim pozornicama, surađujući pritom s mnogim domaćim i stranim umjetnicima. Inicirala je mnoge tradicionalne i fusion flamenco projekte, kao što su: De Cobre, Miguel Reyes Sextet, Pellizco del Foro, Ex Auro. Svoje projekte je provodila, a radionice i seminare izvodila u Španjolskoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Finskoj, Estoniji, Latviji, Japanu, Argentini i Meksiku. Već šest godina vodi vlastitu školu flamenca u Madridu pod nazivom Flamenco Nuevo. Trenutno je i voditeljica slovenske flamenco zajednice Luna Gitana.

Programske aktivnosti Gradske radionice podržavaju Ministarstvo kulture i Grad Pula, a ulaz na sva događanja je besplatan.