Novosti

30/08/2023

Otvorenje izložbe "Lice rata" Branka Gulina

Večeras u 20 sati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre održat će se otvorenje izložbe "Lice rata" autora Branka Gulina.

Na otvorenju će nastupiti dramski pedagog Milan Medak i apsolventica dramske pedagogije Sanja Lađarević koji će izvesti svoj plesni performans.

Pulski umjetnik Branko Gulin svoju je izložbu najavio sljedećim riječima:

"Pjesnik se može samo posramiti i zanijemiti pred licem rata. No, on ipak smogne snage da kroz suze i jecaje progovori o patnji i boli besmisla u kojem završavaju bezbrojne sudbine. Zbog toga sam u svoj rad uvrstio poeziju i tekstove različitih autora koji riječju znaju intimno obuhvatiti trenutak patnje izmučenih i umirućih tjelesa, u katastrofi rata. Ova izložba se sastoji od triju likovnih izraza: crteža olovkom na papiru, skulptura inspiriranih motivima sa crteža i aluminijskih ploča na kojima su ukucane misli pjesnika i pisaca, kao svojevrsni epitafi. Rad na ovom konceptu je, od samoga početka, zamišljen kao interdisciplinarno-komplementarna sinteza likovne umjetnosti i poezije. Rat kao tragični svjedok patrijarhalne civilizacije (kontekst), tema je koja me već dugo zaokuplja i potiče da jedan dio svoga kreativno — emotivnog stvaralaštva posvetim tom sadržaju. Ova je izložba ostvarenje mog dvadesetogodišnjeg promišljanja i rada na temi rata na kojoj sam istovremeno radio uz ostale konceptualne cjeline".

Izložba se može pogledati do 30. rujna 2023. godine u vremenu od 9 do 21 sat.