Novosti

30/08/2023

Tijekom ljetnih praznika značajna ulaganja u pulske osnovne škole

Od 4. rujna 2023. u školske će klupe sjesti gotovo 4400 djece u 11 pulskih osnovnih škola

Grad Pula je i tijekom ljetnih praznika ulagao u više osnovnih škola kako bi sve bilo spremno za početak školske godine. Izvršeni su radovi ugradnje sustava djelomičnog hlađenja dvorane Osnovne škole Veli Vrh, pripremni radovi za postavljanje solarne elektrane na Osnovnoj školi Veli Vrh, saniran je unutarnji hodnik u dvorani Osnovne škole Giuseppina Martinuzzi, napravljene su preinake na instalaciji i dodatak regulaciji kotla u kotlovnici Osnovne škole Šijana, izvršena je sanacija oborinske odvodnje u dvorištu Osnovne škole Monte Zaro, te izrađena projektna dokumentacija za rekonstrukciju i opremanje kuhinja osnovnih škola.

 „Iznimno sam zadovoljan što smo preko ljeta ulagali u četiri osnovne škole kako bi naši najmlađi imali adekvatne uvjete za rad za što smo iz ovogodišnjeg proračuna izdvojili 110 tisuća eura“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Sportska dvorana Osnove škole Veli Vrh je dosadašnjim tehničkim rješenjem imala ugrađen sustav grijanja i ventilacije, a nije imala tehničko rješenje hlađenja. Zbog staklenih površina, tipa konstrukcije, orijentacije i malog broja otvora (vrata), dvorana je u toplijim mjesecima postajala neuvjetna za korištenje, što je naročito dolazilo do izražaja u kasno proljeće i ranu jesen, budući da se ljeti dvorana pretežno ne koristi. Radi poboljšanja uvjeta za korištenje dvorane za školske potrebe i potrebe sportskih udruga u toplijim periodima, predviđeno je tehničko rješenje djelomičnog hlađenja, jer je to najoptimalnije tehničko rješenje, koje će znatno poboljšati mikroklimatske uvjete, iskoristit će u najvećoj mogućoj mjeri postojeće stanje, a biti financijski što prihvatljivije. Prilikom projektiranja uzelo se u obzir postojeće stanje ugrađene opreme.

Projektom je predviđen rashladnik, koji koristi električnu energiju s iskorištavanjem energije zraka iz okoline (u izuzetno tihoj izvedbi), ugrađen je na krovu dvorane, te je putem novih spojnih cjevovoda spojen na postojeće stropne ventilacijske jedinice, kojima hladi dvoranu.

Radovi izrade sustava hlađenja dvorane Osnovne škole Veli Vrh iznose 60.738,96 eura bez PDV-a.

Na krovu Osnovne škole Veli Vrh sve je spremno za postavljanje solarne elektrane kojom će se poslati poruka o važnosti ulaganja u obnovljive izvore energije.

Vrijednost pripremnih radova iznosi 16.102,50 eura.

Tijekom kolovoza, izvršena je sanacija zidova koji su bili oštećeni od poplave uzrokovane puknućem vodovodne cijevi u unutarnjem hodniku dvorane Osnovne škole Giuseppina Martinuzzi. Radovi su iznosili 1.500,00 eura.

Prošli tjedan okončani su radovi preinake na instalaciji i dodatak regulaciji kotla u kotlovnici Osnovne škole Šijana. Vrijednost radova bila je 3.850,00 eura bez PDV-a.

Tijekom 2022. godine zamijenjen je drugi kotao u kotlovnici Osnovne škole Šijana. Ugrađen je novi učinkovitiji niskotemperaturni uljni kotao te kaskadna regulacija koja upravlja s dva kotla u kaskadi (jedan kotao je novi dok je jedan prethodno zamijenjen) i temperaturom polaznog voda u ovisnosti o vanjskoj temperature. Uključivanje i regulacija sustava  sada je automatizirana.

U dvorištu Osnovne škole Monte Zaro izrađen je drenažni kanal u cilju sprječavanja izlijevanja oborinskih voda s igrališta i zelene površine na okućnicu i parkirnu površinu susjedne zgrade. Vrijednost radova bila je 12.966,70 eura.

Grad Pula prijavit će se na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja, vrijedan 144 milijuna eura, koji će biti raspisan u prosincu. Sredstva za navedeni Poziv osigurana su u okviru Programa konkurentnosti i kohezije, a namijenjena su za opremanje, pregradnju škola u jednoj smjeni i za one škole koje imaju potrebu za poboljšanjem primjerice kuhinja.

Grad Pula-Pola proveo je jednostavnu nabavu za izradu glavnih projekata za rekonstrukciju i opremanje kuhinja osnovnih škola Stoja, Tone Peruško, Monte Zaro i Vidikovac.

Prehrana u osnovnim školama mora biti organizirana u skladu s Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi i Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama. Sukladno važećim propisima, Grad Pula pokrenuo je proces poboljšanja standarda rada i uvjeta u kuhinjama osnovnoškolskih ustanova.

Ukupna vrijednost nabava za izradu dokumentacije je 21 tisuću eura.

U školske klupe će od ponedjeljka, 4. rujna 2023. sjesti gotovo 4400 djece u 11 pulskih osnovnih škola.