Novosti

01/09/2023

Otvorena izložba 5filUM u Srpskom kulturnom centru

U Srpskom kulturnom centru otvorena je izložba 5filUM autora Nebojše Savovića, Vidana Papića, Milice Antonijević, Vladimira Rankovića i Bojana Otaševića, profesora s Filološko-umjetničkog fakulteta Sveučilišta iz Kragujevca. Otvaranju izložbe je u ime Grada Pule prisustvovao gradonačelnik Filip Zoričić.

Uvodno je prisutne ispred Srpskog kulturnog centra, organizatora izložbe, pozdravio Milan Rašula te izrazio dobrodošlicu svima, a posebno gostima iz Kragujevca. Ocijenio je važnom suradnju s profesorima iz Kragujevca te izrazio nadu u priliku za suradnju po pitanju školstva između Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Pule i Filološko-umjetničkog fakulteta iz Kragujevca.

„Postav je izdiominirao prostorom. Posjetitelji će imati što vidjeti i promišljati. Pula je grad širokog srca i širokih ruku. Gajimo lijepe odnose sa srpskom nacionalnom manjinom i Srpskim kulturnim centrom. Umjetnost je ta koja je uvijek iznad svega, ona liječi i spaja“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić te zahvalio Milanu Rašuli na organizaciji brojnih aktivnosti u centru.

Sve prisutne, a posebno goste iz Kragujevca, je u ime generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci pozdravio generalni konzul Goran Petrović. Čestitao je Rašuli i Srpskom kulturnom centru, te svim aktivistima i prijateljima centra na brojnim programima i aktivnostima koje organiziraj, a  na kojima je redovito prisutan. Zaželio je svima da uživaju u izložbi koja je po njemu na prvi pogled fantastična.

Prodekan Vladimir Ranković, jedan od autora izložbe, predstavio je profesore Filološko-umjetničkog fakulteta Sveučilišta u Kragujevcu, te zahvalio Srpskom kulturnom centru na suradnji, tiskanom katalogu o svi radovima i ugošćavanju izložbe.

„Moj najveći utisak je gostoljubivost i duh Pule koji nas je dočekao. Ogromna je čast biti dio kulture ovoga grada iduća tri tjedna. To je ono najdragocjenije što nosimo i jedva čeka idući dolazak u Pulu“, rekao je Ranković.

Izložba ostaje otvorena do 23. rujna 2023. godine svakim danom osim nedjelje od 18 do 21 sat.  Nakon Pule izložba će biti postavljenja još u Rijeci i nekoliko gradova u Sloveniji. Organizator izložbe je Srpski kulturni centar u Istri. Projekt je sufinanciran sredstvima Upravnog odjela za kulturu Grada Pule.