Novosti

01/09/2023

Zatvorena 25. Škola medijske kulture "dr. Ante Peterlić" u Puli

U petak, 1. rujna 2023. godine u Znanstvenom vrtu Zajednice tehničke kulture svečano je zatvorena 25. Škola medijske kulture "dr. Ante Peterlić" u Puli uz projekciju nastalih filmova u sklopu škole.

Predstavljanju programskih sadržaja ostvarenih u Puli odazvao se gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić koji je pozdravio sve prisutne u ime Grada Pule.

„Medijska kultura je itekako je važna tema. Drago mi je da vidim puno mladih, kolegica i kolega iz škola. Čestitam svima na uspješnom radu i kreativnosti. Kroz svoju kreativnost možete mijenjati društvo. Želio bih da Škola medijske kulture bude uvijek u Puli jer je Pula grad filma“, rekao je Zoričić i dao podršku radu Škole.

Marta Bregeš, koordinacija programa 25. Škole medijske kulture u Puli, pozdravila je u ime Hrvatskog filmskog saveza te u svom obraćanju zahvalila Gradu Puli, Zajednici tehničke kulture, Kinu Vali i Javnoj ustanovi Pula Film Festival i Pulskoj filmskoj tvornici.

Jelena Modrić, predsjednica Savjeta škole medijske kulture dr. Ante Peterlić, zahvalila je svima na sudjelovanju na Školi i Gradu Puli na prihvaćanju škole i domaćinstvu.  

Marko Zdravković Kunac, predsjednik Pulske filmske tvornice rekao je da mu je jako drago što se konačno Škola medijske kulture održala u Puli.

„Izgleda da će ovo biti prva u nizu Škola u Puli. Prepoznata je u Puli, koji je zaista filmski grad. Uvidjelo se da u Puli nedostaje škola, učenje o filmu, da bi se s pravom zvao filmski grad“, rekao je Kunac te zahvalio svima na sudjelovanju.

Od 28. kolovoza do 1. rujna preko polaznika sudjelovalo je na četiri programa: Kamera i snimanje, Dokumentarni i eksperimentalni (hibridni) film, Animirani film i Seminarski program.

Škola medijske kulture “dr. Ante Peterlić” je obrazovni program namijenjen nastavnicima koji u okviru nastave Hrvatskoga jezika i fakultativne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajateljima u predškolskim ustanovama te voditeljima filmskih, radijskih i video družina. Škola je jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije prema izvješću Europske komisije.

Na tematskoj sjednici „Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta“, održanoj na inicijativu pravobraniteljice za djecu 11. veljače 2014. u Hrvatskom saboru, Škola medijske kulture “dr. Ante Peterlić”, najopširniji izvaninstitucionalni filmski obrazovni program Hrvatskoga filmskog saveza, istaknuta je kao vodeći program koji razvija i usmjerava audiovizualnu pismenost i medijsku kulturu djece, u novije vrijeme sve izloženije novim medijima te je iz godine u godinu verificiran od Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Nakon varaždinskog dijela Škole koji se održao od 17. do 25. kolovoza 2023., Škola se po prvi puta održala u Puli od 28. kolovoza do 1. rujna 2023. Tako će vrijedni programi i iskustva Škole postati dostupni novim sredinama te polaznicima koji dosad nisu imali prilike pridružiti se provedbi na sjeveru Hrvatske.

Organizator Škole bio je Hrvatski filmski savez, a suorganizator Pulska filmska tvornica.