Novosti

07/09/2023

Grad Pula omogućio polaganje vozačkih ispita starijoj djeci iz Dječjeg doma „Ruža Petrović“

Grad Pula osigurao je poklon bonove za polaganje vozačkog ispita za osmero starije djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi smještene u Dječjem domu „Ruža Petrović“ te je u četvrtak, 7. rujna 2023. godine u Domu upriličeno prigodno uručenje.

U nazočnosti gradonačelnika Filipa Zoričića i p.o. pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule Ivane Sokolov i djece, bonovi su uručeni ravnateljici Doma Davorki Belošević.

„Djeci želimo samo najbolje, a to uključuje i lakši i sigurniji ulazak u svijet odraslih. Grad Pula ovime pruža pomoć i svojevrsnu sigurnost djetetu koje će veći period svog odrastanja provesti izdvojeno iz primarne obitelji, na smještaju u dječjem domu. Time dajemo doprinos i konkretnu pomoć mladim osobama, koje su zbog teških obiteljskih uvjeta u potrebi za pomoći pri osamostaljenju“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić te dodao kako je Grad Pula putem poklon bonova omogućio polaganje vozačkih dozvola za petero djece, a ostale će Dječji dom dodijeliti kad se ukaže potreba.

Dječji dom "Ruža Petrović" u okviru svojih usluga te s primarnim ciljem skrbi i brige o djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, već dulji niz godina ulaže dodatne napore kako bi se mladima, nakon dugogodišnje institucionalizacije, te po izlasku iz sustava socijalne skrbi osiguralo što bezbrižnije i odrastanje, ali i osamostaljenje.

„Povodom darovanja bonova za pohađanje auto škole osigurane od Grada Pule, te s obzirom da su bonovi osigurani za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, u potrebi smo zahvaliti svim donatorima, a prije svega Gradu Puli na iskazanoj podršci najpotrebitijima. Poznato je da je prijelaz iz mladenačke u odraslu dob obilježen brojnim značajnim životnim događajima. To je vrijeme kada mlade osobe završavaju formalno obrazovanje, ulaze na tržište rada i po prvi puta se zapošljavaju. Ipak, današnje doba ponekad zahtijeva da kod zapošljavanja mlade osobe imaju vozačku dozvolu koja im omogućava konkurentnost na tržištu“, poručila je ravnateljica Davorka Belošević, te zahvalila Gradu na iskazanom razumijevanju temeljnih potreba mladih iz naše zajednice.

Pročelnica Sokolov tom je prigodom naglasila kako je Grad Pula svjestan činjenice da djeca izlaskom iz ustanove kreću u samostalan život te kako je Grad osjetio potrebu i odgovornost da im olakša prvi korak u samostalnom življenju. Grad također pomaže mladima kroz plaćanje police životnog osiguranja, koje se počinje isplaćivati odmah po izlasku iz sustava socijalne skrbi kako bi imali financijsku potporu do osamostaljenja. Također, Grad je ustupio Dječjem domu na korištenje dva prostora za potrebe stambene zajednice.