Novosti

18/09/2023

Održana svečanost probijanja druge cijevi tunela Učka

U ponedjeljak, 18. rujna 2023. godine na Istarskom ipsilonu u organizaciji Bina-Istre održana je svečanost probijanja druge cijevi tunela Učka.

U tunelu, točno na pola puta između istarske i riječke strane, održana je svečanost kojom je obilježeno probijanje druge cijevi Tunela Učka, jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj u novije vrijeme, vrijedan 200 milijuna eura.

Na svečanosti probijanja druge, kojoj je prisustvovao premijer Andrej Plenković, resorni ministar Oleg Butković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković prikazan je video eksplozije, nakon čega se digao zastor.

Uz premijera, svečanosti su prisustvovali i brojni ministri te župani Boris Miletić i Zlatko Komadina. Svečanosti se odazvao i gradonačelnik Grada Pula-Pola Filip Zoričić u pratnji p.o. pročelnice Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Anje Ademi.

Nakon gotovo 1000 dana radova, paralelnog probijanja cijevi s obje strane - posljednji dio tunela dugog 5600 metara probijen je uz brojne uzvanike. Cijev je duga 5,6 kilometara, a bit će puštena u promet sredinom sljedeće godine. Put od Pule do Zagreba bi nakon proširenja Ipsilona, koje je već završeno, izgradnje druge cijevi tunela, koja je pri kraju, i proširenja ceste do Matulja s riječke strane, na kojem radovi počinju - trebalo trajati manje od dva i pol sata.