Novosti

22/09/2023

Predstavnici mađarskog Nyíregyháza u dvodnevnom posjetu Puli u sklopu URBACT programa

Grad Pula dio mreže C4TALENT - gradovi za talente

U Gradu Puli 19. i 20. rujna 2023. godine održan je uvodni posjet predstavnika Općine Nyíregyháza (Mađarska), odnosno vodećeg partnera projekta tj. mreže gradova C4TALENT i ključnog stručnjaka  URBACT programa

Grad Pula je ponosni član mreže C4TALENT (gradovi za talente), koja se posvećuje stvaranju poticajnog okruženja za razvoj poduzetnika i startup-ova te privlačenje i zadržavanje talentiranih pojedinaca kako bi se smanjio učinak „odljeva mozgova“ prema velikim središtima.

Svrha ovog dvodnevnog posjeta bila je dublje razumijevanje ključnog stručnjaka  o stanju u gradu te početak formiranja lokalne radne skupine - ULG (Urbact Local Group). ULG skupina okuplja sve relevantne dionike koji aktivno sudjeluju u kreiranju sadržaja o specifičnim temama koje će biti dio lokalnog integriranog akcijskog plana. Za Pulu će akcijski plan biti između ostalog, usmjeren na razvoj strateškog projekta - Pulski inovacijski centar Vallelunga. Kako se ovaj tjedan obilježava i tjedan mobilnosti, biciklima je posjećena i interesna zona Vallelunga.

„Izuzetno sam sretna što je Grad Pula dio mreže gradova C4TALENT u sklopu Programa URBACT. Ovdje vidim čitav niz prednosti za međusobnu interakciju i učenje od drugih gradova unutar mreže, a što je posebno značajno i kreativno rješavanje gradskih izazova i razvoj dugoročnih odnosa na lokalnoj razini. Strateški projekt Pulski inovacijski centar (PIC) na području Vallelunge nam je od iznimnog značaja koji će jednoga dana pružiti pozitivno okruženje za istraživače, start-upove, spin-off tvrtke, nomade za razmjenu iskustva i znanja, ali i biti snažan poticaj za mlade da ostanu u našem Gradu“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Grada Pule Anja Ademi na radnom sastanku s predstavnicima Općine Nyíregyház i tima Grada Pule koji radi na projektu.

Tijekom posjeta održani su uvodni sastanci s potencijalnim članovima buduće ULG skupine, s predstavnicima kao što su Udruge ZUM, ICT Istra i Tech City Pula, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli,  Istarska razvojna agencija – IDA i Županijska komora Pula – HGK.  Sastanci su bili vrlo uspješni, u pozitivnom okruženju te su svi pozvani iskazali interes za sudjelovanjem u daljnjim aktivnostima projekta.