Novosti

22/09/2023

Grad Pula omogućio dolazak gotovo pedeset djece iz Ukrajine

Gradonačelnik Filip Zoričić posjetio goste iz Ukrajine

Grad Pula u suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u Republici Hrvatskoj omogućio je desetodnevni boravak djeci iz Ukrajine među kojima su i mališani ukrajinskih branitelja.

U petak, 22. rujna 2023. godine na početku njihovog boravka u Puli, gradonačelnik Filip Zoričić u pratnji p.o. pročelnice Službe Gradonačelnika i Gradskog vijeća Ive Matanović posjetio je djecu u Resortu Splendid na Zlatnim Stijenama kako bi im zaželio ugodan boravak u Puli.

„S veseljem smo se odazvali zamolbi Veleposlanstva Ukrajine i sretan sam što vas možemo ugostiti u Puli. Želim vam da se dobro provedete, malo zaboravite na rat i upoznate ljepote našeg grada. U ime Grada Pule i moje osobno primite iskrenu sućut za sve žrtve koje nažalost podnosi ukrajinski narod u teškim trenucima za vašu predivnu zemlju“, rekao je Zoričić istaknuvši da nitko nema pravo oduzeti im njihovo djetinjstvo i da se svakoga dana istinski trebaju radovati životu.

Gotovo pedeset djece iz Ukrajine u pratnji odgojitelja stigla su iz Lavova, Harkiva, Kijeva, Zakarpatja i Luhanske oblasti te ostalih područja, a pripremljen im je sadržajan edukativni i zabavni program boravka prilagođen njihovom uzrastu.

Sve do 30. rujna u pratnji svojih voditelja posjetit će pulski Aquarium, NP Brijune, pulske znamenitosti i osnovne škole Vidikovac i Veli Vrh.

A u Komunalnoj palači gradonačelnik je ugostio profesorice kroatistike iz Lavova, dr. sc. Allu Tatarenko i dr. sc. Nataliju Horoz, koje su stigle u pratnji prof. Ive Lehunšek Panić te dr. sc. Silvije Graljuk s Katedre za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Profesorice iz Lavova izrazile su želju za ostvarenjem produktivne suradnje s Filozofskim fakultetom u Puli, s njihovim Odsjekom za kroatistiku i Katedrom za strane jezike, po uzoru na već uspostavljenu suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu, Zadru i Osijeku.