Novosti

23/09/2023

Art Forum sa Zdravkom Milićem

U ponedjeljak, 25. rujna 2023. godine u 20,30 u Gradskoj radionici u Puli održat će se ovogodišnji treći po redu Art Forum čiji će gost biti renomirani istarski umjetnik Zdravko Milić. Ishodište razgovora u ovom Art Forumu bit će nebeska arheologija, odnosno slikarev opus u kojem preispituje nepoznanice iz svemira stavljajući ih u odnos s  ljudskom egzistencijom.  Kakav su utjecaj na Milića ostavili  Zacharia Sitchin, autor brojnih knjiga o izvanzemaljskom porijeklu čovjeka, i David Iche svojim tvrdnjama da svijetom vladaju reptili? Što je zapravo stvarnost i je li svijet u kojem živimo u stvari nepoznanica,  misterij? O svemu tome s Milićem će razgovarati povjesničarka umjetnosti i antropologinja Kristina Tamara Franić i don Antun Nižetić. Razgovor moderira umjetnik Marjan Sinošić. Posebnu dinamiku razgovoru, kao i uvijek, dat će i publika neposrednim uključivanjem. Pozvani su svi oni koji  posredstvom umjetnosti žele produbiti spoznaju u jednom živom dijalogu između znanosti i metafizike.

Riječima umjetnika:

Propitkujem, dakako likovno, koliko se znanost, ona ozbiljna i znanstvena fantastika isprepliću? Koliko ovozemaljske spoznaje uopće vrijede u pretpostavkama i sagledavanjima fenomena koji traže odgovore već desetljećima?...Zalazim u svjetove nekih drugih, pomaknutih realnosti i drukčijih zbilja, gdje je sve zaustavljeno, bestežinsko i izvanvremensko; gdje se preklapaju daleke prošlosti i daleke budućnosti; gdje su vidljiva svjetlosna isijavanja i zgusnute energije; gdje se otkrivaju skrivene istine, vezane uz naš prepoznatljivi istarski pejzaž nad kojim se postepeno otkrivaju novi-stari svjetovi i čijem dijelu i mi sudjelujemo.

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu. Srednju Školu primijenjenih umjetnosti, odjel grafike, završio je u Splitu 1973. godine. Diplomirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji 1977. godine u klasi prof. Carmela Zottija. Stručno je usavršavao mozaik 1988. godine na École Nationale Supérieure des Beaux - Arts u Parizu u klasi prof. Ricarda Licate. Djeluje  kao samostalni umjetnik. Stalno je zaposlen kao docent od 2006. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a u zvanju redovitog profesora predaje na kolegijima Slikarstvo i Mozaik. Intenzivno izlaže od početka '70 godina. Izlagao je na 100 samostalnih izložbi i sudjelovao na preko 600 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je 59 nagrada.

Programske aktivnosti Gradske radionice podržavaju Ministarstvo kulture i medija i Grad Pula, a ulaz na sva događanja je besplatan.