Novosti

25/09/2023

Teranke dostojno i uspješno predstavile klapsku pjesmu u Kanadi

Članice pulske ženske klape Teranke prepune dojmova vratile su iz Kanade sa svoje mini turneje. U pokrajini Ontario boravile su sedam dana i imale su četiri nastupa. Poziv za gostovanje dobile su još prije godinu dana od mješovite klape Kartolina koja djeluje od 2013. godine i pridružena je Hrvatskoj katoličkoj župi Sv. Franjo Asiški. Klapa Kartolina djeluje u Windsoru pod umjetničkim vodstvom Višnje Tijardović, te je do sada ostvarila brojne uspjehe i nastupe u Kanadi i Hrvatskoj. Ove godine klapa je čak sudjelovala u natjecateljskoj večeri mješovitih klapa na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Upravo je omiški Festival bio poveznica za ovaj susret.

Na prvom koncertu koji se održao u prekrasnoj dvorani glazbene škole Ste-Cécile u Windsoru Teranke su nastupale zajedno s mješovitom klapom Kartolina, ženskom klapom Fritule te dječjom klapom Berekin. Sve tri klape vodi Višnja Tijardović, profesorica pjevanja, osoba velikog entuzijazma i želje da se u Kanadi sačuva hrvatska tradicija klapskog pjevanja. Idući dan, u North Yorku u Torontu, Teranke su nastupale u teatru Meridian Art centra na zajedničkom koncertu s vokalnim ansamblom Darbazi, koji njeguje gruzijsku vokalnu glazbu, te klapom Kartolina. Istu večer u Burlingtonu se održao svečani prijem za predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, kojeg su organizirali Veleposlanstvo RH i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mississaugi povodom njegovog radnog posjeta Kanadi. prijemu se okupilo preko 200 kanadskih Hrvata iz pokrajine Ontario, a u glazbenom dijelu nastupile su klape Kartolina i Teranke.

Osam članica Teranki Ana Balog, Gordana Žgomba, Marta Červar, Melanie Andrić Vurušić, Kristina Puh Leko, Diana Macan, Roberta Stevanović i Denisa Mravičić, zajedno s umjetničkim voditeljem Svetom Popovićem uložili su puno truda i rada kako bi se što bolje pripremili za svoje prvo prekooceansko gostovanje. Iako se poziv Terankama učinio kao nedostižan san, zahvaljujući trudu i organizacijskim vještinama Zorana Tijardovića te potpori Grada Pule, Istarske županije, Turističke zajednice grada Pule, Puhačkog orkestra grada Pule, Ministarstva kulture i medija te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, san je postao stvarnost.