Novosti

25/09/2023

Dan europskih jezika u OŠ Monte Zaro Pula

Danas je u OŠ Monte Zaro obilježen Dan europskih jezika. Učenici su naučili da su jezici vrlo bitni jer se pomoću njih ostvaruje međuljudsku komunikaciju. Upoznali su se s terminom – poliglot,  saznali da poznavanje više jezika može spriječiti određene degenerativne bolesti mozga kao što je alzheimer. Važnost poznavanja jezika stoji i u poznatoj poslovici koja glasi: „Čovjek vrijedi onoliko koliko jezika govori“.

Učenici su saznali zanimljive činjenice o europskim jezicima koje su istraživali učenici 7. b razreda s razrednicom i učiteljicom hrvatskog jezika Majom Radolović Čalić. Saznali su da 54 posto građana Europe govori jedan strani jezik. Europski jezici pripadaju germanskim, romanskim ili slavenskim jezicima. Jedini europski jezik koji ne pripada ni jednoj od tih skupina je baskijski jezik. Zanimljivost je da 77 posto osnovnoškolaca diljem Europe uče engleski jezik kao prvi strani jezik.

Učenici 8. b razreda zajedno s učiteljicom engleskog jezika Mateom Licul istraživali povijest engleskog jezika od 600. godine prije Krista do 16. stoljeća u kojima se spominju Kelti, Rimljani i Anglosaksonci. Naučili su redoslijed osvajača koji su se izmjenjivali na prostorima današnjeg engleskog govornog područja.

Učenici 8. a razreda zajedno s razrednicom i učiteljicom hrvatskoga jezika Karlom Virgilio istraživali su zastave europskih zemalja i prevodili riječi „Dobar dan“ i „Hvala“ na 16 europskih jezika.

Učitelj glazbene kulture Josip Saveski je zajedno sa školskim zborom otpjevao dvije pjesme: jednu na hrvatskom i engleskom jeziku „Jambo bwana“, a drugu na engleskom jeziku „Love me tender“.

Uslijedio je kviz od 40 pitanja u kojima su učenici trebali prepoznati određeni jezik i pismo te odabrati točan odgovor od ponuđenih šestero i postigli rezultat od 28 točnih odgovora.

Učenici su aktivno sudjelovali u obilježavanju Dana europskih jezika koji se na inicijativu Vijeća Europe obilježava 26. rujna još od 2001. u suradnji sa Europskom komisijom.