Novosti

26/09/2023

Portugalska veleposlanica Nj. E. Maria Paula Vieira Ferreira Leal da Silva u nastupnom posjetu Puli

U srijedu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula otvorenje izložbe o portugalskom nobelovcu Joséu Saramagu

Gradonačelnik Filip Zoričić i p.o. pročelnica Upravnog odjela za kulturu Emina Popović Sterpin, primili su u utorak, 26. rujna 2023. godine u prostorijama Komunalne palače veleposlanicu Portugala u Hrvatskoj Nj. E. Mariju Paulu Vieira Ferreira Leal da Silvu.

Uz riječi dobrodošlice gradonačelnik Filip Zoričić naglasio je važnost uspostavljanja ovakvih kontakata kako bi se potaknula i kasnije razvijala suradnja. Tom prilikom razgovaralo se, uz ostalo, o modelima kulturne suradnje te ulozi Pule u uspostavi veza dviju prijateljskih zemalja s aspekta povezivanja povijesnih gradova Pule i Évore.

Gradonačelnik Zoričić i pročelnica Popović Sterpin predstavili su pulske strateške projekte, te upoznali veleposlanicu s posebnostima, poviješću, znamenitostima, kulturnim i ekonomskim značajkama našega grada.

„Pula je grad kulture i trenutno izrasta u hrvatsku kulturnu destinaciju najviše razine. Susreti i komunikacija od vitalnog su značaja za kvalitetnu razmjenu znanja i iskustava na mnogim područjima. S Portugalom nas puno toga povezuje, od običaja, poštivanja povijesti i tradicije, mentaliteta ljudi do otvorenosti i mediteranske gostoljubivosti. Sve te poveznice predstavljaju važne preduvjete u daljnjem produbljivanju prijateljske suradnje, približavanju naših zemalja i gradova u njima“, poručio je gradonačelnik Zoričić te pozvao veleposlanicu u ponovni posjet Puli.

Veleposlanica se zahvalila na gostoprimstvu te je izrazila zadovoljstvo napretkom grada, a zahvalila se i na organizaciji izložbe "Retracing the steps that were taken", posvećene portugalskom književniku i nobelovcu Joséu Saramagu.

Izložbu „Retracing the steps that were taken“, u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula , nakon prigodne riječi, u srijedu, 27. rujna u 12 sati otvorit će Nj. E. Maria Paula Vieira Ferreira Leal da Silva, zajedno pročelnicom Upravnog odjela za kulturu Eminom Popović Sterpin i lektoricom portugalskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu prof. Marijom José Homem.

Izložba je prvi put predstavljena na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uz stotu obljetnicu Saramagova rođenja. Gostovanje izložbe organizira Veleposlanstvo Portugala u Hrvatskoj u suradnji s Camões – Instituto da Cooperação e da Língua Portugal, Ministério dos Negócios Estrangeiros (Institutom za suradnju i portugalski jezik, Ministarstvom vanjskih poslova), Fundação José Saramago (Zakladom José Saramago) i Gradom Pula-Pola.

José Saramago (Azinhaga, Golegã, 16. studenoga 1922. – Tías, otok Lanzarote, Španjolska, 18. lipnja 2010.) smatra se najvećim portugalskim književnikom te jednim od najutjecajnijih europskih pisaca današnjice. Njegova djela prevedena su na više od trideset jezika. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1998. godine.