Novosti

27/09/2023

Održan simpozij Bošnjaci u starim povijesnim i novim geostrateškim okvirima

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u Hotel Park Plaza Histria 26. rujna 2023. godine održan je simpozij Bošnjaci u starim povijesnim i novim geostrateškim okvirima. Posebna gošća simpozija bila je ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Nj. E. Elma Kovačević-Bajtal. Simpoziju je u ime Grada Pule prisustvovala zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić koja je iskazala zadovoljstvo što je naš grad domaćin simpozija.

„Bošnjačka nacionalna manjina je u povijesti doživjela strašan genocid. Mladi ljudi koji nisu iskusili strahote rata teško mogu razumjeti emociju i shvatiti što se uistinu dogodilo. Stoga je na nama da kontinuirano o tome educiramo i podižemo svijest o važnosti njegovanja kulture sjećanja na žrtve rata. Vjerujemo da se takvi zločini više nikada neće ponoviti.

Pula je multikulturalan grad i ponosno to ističemo. U našem gradu djeluje mnogo zajednica nacionalnih manjina, a upravo je nacionalna zajednica Bošnjaka jedna od najaktivnijih. U našim se osnovnim školama kao izborni predmet uči bosanski jezik. Njegujete kulturno-nacionalni identitet“, rekla je zamjenica gradonačelnika te potvrdila da će se potpora Grada Pule nastaviti i u budućnosti.

Predavači na simpoziju bili su Esad Bajtal, Sead Berberović, Aida Muradbegović i Šuhreta Shura Dumanić, a teme simpozija bile su politička inzistiranja u sjeni počinjenih zločina u BiH i Hrvatskoj, put Bosne i Hercegovine u EU, lokalna suradnja bošnjačke dijaspore u multikulturalnoj Istri te političko određivanje identiteta.

Simpozijem se dala posebna potpora u nastojanju očuvanja identiteta, tradicije i običaja bošnjačkog naroda.

Program je bio sufinanciran sredstvima Grada Pule i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.