Novosti

27/09/2023

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula otvorena izložba posvećena portugalskom književniku i nobelovcu Joséu Saramagu

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula otvorena je izložba Retracing the steps that were taken, posvećena velikom portugalskom književniku Joséu Saramagu(1922. – 2010.), dobitniku Nobelove nagrade za književnost 1998. godine.

Nakon pozdravne riječi ravnateljice knjižnice Nadie Bužleta, Nj. E. Maria Paula Vieira Ferreira Leal da Silva, veleposlanica Portugala u Hrvatskoj, ukratko je predstavila književnika i njegovo djelo. U otvorenju izložbe ispred Grada Pula-Pola prisustvovala je p.o. pročelnica Upravnog odjela za kulturu Emina Popović Sterpin.

Izložba u Puli gostuje u povodu Europskog dana jezika te budući da su otvorenju, između ostalog, prisustvovali učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, smjer Hotelijersko-turistički tehničar, veleposlanica je govorila na portugalskom jeziku, uz konsekutivno prevođenje na hrvatski jezik gđe Meri Grubić. Nj. E. Maria Paula Vieira Ferreira Leal da Silva još jednom je srdačno zahvalila Gradu Puli i Gradskoj knjižnici na gostoprimstvu i suradnji te učenicima na dolasku i pažnji.

U posjetu Knjižnici bila je i lektorica portugalskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu prof. Marija José Homem, koja je nakon otvorenja razgovarala s učenicima.

Nakon otvorenja, Nj. E. Maria Paula Vieira Ferreira Leal da Silva, prof. Marija José Homem i ostali gosti iz Veleposlanstva s ravnateljicom Knjižnice i p.o. pročelnice Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Eminom Popović Sterpin posjetili su sve odjele Središnje knjižnice, uz razgovore o važnosti knjižnica i knjiga za društvo te budućim suradnjama.

Izložbu Retracing the steps that were takenje osmislila Zaklada „José Saramago“ u sklopu obilježavanja stote obljetnice rođenja tog velikog portugalskog književnika. Izbor i kompoziciju tekstova izvršili su Carlos Reis i Fernanda Costa, autor dizajna je André Letria, dok je tekst pregledala Fernanda Costa. Fotografije korištene za potrebe ove izložbe dio su arhiva Zaklade.

Cilj ove izložbe je omogućiti „putovanje“ kroz književnu Saramagovu biografiju. Izložba donosi „narativ“ koji nas navodi da pronađemo ili iznova susretnemo djelo kao kulturnu i građansku ostavštinu velikog pisca. Uz to, izložba ima promotivnu svrhu i pedagošku orijentaciju, donoseći inicijalni kontakt ili sagledavanje Saramagove književnosti i misli.

Izložba će u dvorani Knjižnice biti postavljena do 27. listopada 2023. godine, a gostovanje je organiziralo Veleposlanstvo Portugala u Hrvatskoj u suradnji s Camões – Instituto da Cooperação e da Língua Portugal, Ministério dos Negócios Estrangeiros (Institutom za suradnju i portugalski jezik, Ministarstvom vanjskih poslova), Fundação José Saramago (Zakladom José Saramago) i Gradom Pula-Pola.