Novosti

30/09/2023

U Puli održan 9. Susret dadilja obrtnica Hrvatske

Danas, 30. rujna 2023. godine u prostoru ECPD-a održao se 9. Susret dadilja obrtnica Hrvatske čiji je domaćin bila Ana Peruško Lampić. Susretu se u ime Grada Pula-Pola odazvao gradonačelnik Filip Zoričić koji je pozdravio sve prisutne i zaželio im dobrodošlicu u Pulu.

„Razmatramo i tražimo način na koji možemo pomoći obrtima za čuvanje djece, od kojih je šest u Puli, a njih 17 u Istri. Itekako ste suport roditeljima, djeci, gradu i lokalnoj zajednici. Ove godine smo povećali subvencije za privatne vrtiće, gradimo gradske vrtiće i neke nadograđujemo, a obrtima za čuvanje djece želimo biti potpora“, rekao je gradonačelnik Zoričić te zaželio da se na susretu donesu dobri zaključci.

Prisutnima su se obratili i Ana Peruško Lampić, domaćin susreta, Ivan Alerić, predstavnik Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije te Danijela Jerković, predsjednica Upravnog odbora Hrvatske udruge dadilja.

U sklopu Susreta dadilja održale su se dvije radionice. Prva je bila interaktivna radionica na temu „Elementi muzikoterapije u pedagoškom kontekstu“, a predavačica je bila Andrea Prenka, muzikoterapeutica i glazbena edukatorica, vlasnica obrta ArtON. Prisutni su se upoznali s muzikoterapijskom praksom i razlikama između muzikoterapije i glazbene pedagogije, te praktičnom primjenom unutar pedagoškog rada. Sudionici su imali priliku aktivno sudjelovati, svirati na instrumentima, a tu su glazbu koristili kao medij za međusobno upoznavanje i povezivanje.

Druga radionica je bila na temu „Promatranje sporta kao metode odgoja“, a predavač je bio Branimir Benčik, voditelj juda, nutricionist i vlasnik obrta za čuvanje djece „Sportići“. Na radionica se govorilo o promatranju sporta kao metode odgoja s fokusom na implementaciju vrijednosti juda u današnjem odgoju djece i mladih kroz životno iskustvo Branimira Benčika kao trenera juda i danas dadilje.

Hrvatska udruga dadilja je strukovna neprofitna organizacija osnovana 2010. godine. Okuplja dadilje koje skrbe o djeci sukladno Zakonu o dadiljama. Sjedište joj je u Zagrebu, a djeluju na području Republike Hrvatske. Djelatnost dadilje legalizirana je 2013. godine donošenjem Zakona o dadiljama. Kontinuirano surađuju s mjerodavnim ministarstvima, lokalnim samoupravama i medijima promovirajući struku, dobru praksu u obrtima dadilja i dobrobiti ove vrste skrbi za djecu.

Cilj i svrha Hrvatske udruge dadilja je promovirati djelatnost dadilje kao kvalitetan vid skrbi o djeci, pružati potporu dadiljama u svim segmentima njihova rada i zagovarati njihova prava, razvijati profesionalizaciju zanimanja i kvalitetu rada dadilja, biti izvor informacija dadiljama, roditeljima, agencijama, udrugama, institucijama, ustanovama i organizacijama koje se bave odgojem i brigom o djeci, zalagati se za kvalitetnu komunikaciju između dadilja, roditelja i djece.