Novosti

03/10/2023

U Puli započinje Ružičasti mjesec 2023.

Humanitarna utrka/šetnja „Ne ću ben, hodi zajno“ – Ala šu, movi se!, u nedjelju u 11 sati na Valkanama

U povodu Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca 2023, Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pulauz tehničkog partnera Atletski savez Istretradicionalno organizira, ove godine 5. Humanitarnu utrku "Ne ću ben, hodi zajno!". Utrka će se održati 8. listopada 2023. god u 11 satisa startom na pulskim Valkanama.

Ove godine trkači će trčati u majicama s porukom "Ala šu, movi se“. Glavna utrka i rekreativna šetnja kreće s Valkana, a trči se pulskom šetnicom Lungomare, iza Mornara i Ferijalnog na šetnicu Verudele do tvrđave Bourguignon i nazad. Istovremeno kreće i rekreativna šetnjaodmah nakon trkača a njena ruta je šetalište Lungomare sa okretištem u Gortanovoj uvali i nazad do Valkana. Na Valkanama će biti organiziran zabavni program uz glazbu.

Na startu će građani moći posjetiti i info-punkt Kluba žena Geana kojem će moći dobiti korisne informacije o ranom otkrivanju raka dojke i samopregledu dojke, informirati se o zdravim životnim navikama te preventivnim i rehabilitacijskim programima koje provodi Klub Gea.

Utrka je humanitarnog su karaktera, starnina nije određena već građani mogu na humanitarni račun uplatiti donaciju ili to učiniti na dan utrke. Kao nagradu za donaciju svi sudionici dobivaju majicu s natpisom „Ala šu, movi se!“. Na utrku/ rekreativnu šetnju građani se mogu prijaviti sve do nedjelje na mrežnim stranicama Kluba www.geapula.hr, ali i na dan utrke na startu od 09,30 do 10,30 sati.

Maja Šabićpobjednica hrvatskog Masterchefa, priprema domaću istarsku maneštru u mesnoj i vege verziji od sastojaka koje su donirali lokalni OPG-ovi, a koja je za sve sudionike utrke i rekreativne šetnje besplatna.

Žuti kišobran i Rozi make up Cornerpobrinut će se za zabavu najmlađih, dok je za glazbeni program i dobru atposferu zadužen DJ Denis Goldin.

Svaki sudionik dobit će majicu, okrjepu na startu utrke, a za prva tri plasirana u ženskoj i muškoj kategoriji predviđene su nagrade iznenađenja.

Cilj manifestacije je okupiti velik broj građana svih dobnih skupina, cijele obitelji kako bi se prenijela važna poruka o važnosti brige za vlastito zdravlje, tjelesne aktivnosti, boravka u prirodi, uravnotežene zdrave prehrane koja se sastoji od lokalnih svježih namirnica, ali i važnosti druženja, dobrog raspoloženja i pozitivnih emocija koje doprinose zdravlju našeg organizma.

Sredstva prikupljena donacijama namijenjena su radu Kluba Gea Pula za provođenje preventivnih i rehabilitacijskih programa: limfne drenaže, medicinskih vježbi, savjetovališta psihoterapeuta, shiatsu tretmana, te financijske pomoći članica u potrebi i nabave dodata prehrani kao i materijala koje se koristi pri tretmanima limfne drenaže (kompresivni rukavci, kinesio tape i dr.).

U sklopu Ružičastog mjeseca 2023, Klub Gea Pula  organizira niz predavanja koja su besplatna i otvorena za javnost. Dio predavanja namijenjen je podizanju svijesti o važnosti pregleda dojki koja će zajedno s radionicom o samopregledu dojki, bacc.ms. Suzana Forlaniodržati 4. listopada u 17 sati u udruzi MedulinArt te 17. listopada u 17 sati u Circolu – Zajednici Talijana, Carrarina ul. 1, na talijanskom jeziku. U prostorima „NK Istra“ fitoterapeutica Vesna Thiele, predavanjem „Važnost prirodne kozmetike u očuvanju zdravlja i prevencije bolesti“ educirat će članove kluba.

Nutricionistice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo mag.nutr. Nina Penezić Blažević i mag.clin.nutr. Jasmina Bradanovićpredavanjima koja su u prostorima Kluba u Nobileovoj 1, planirana za 11. listopada i 29. listopada u 18 sati,educirat će zainteresirane o smjernicama za prehranu onkoloških bolesnika te kako se hraniti nakon izlječenja, a ujedno će predstaviti brošuru koja je izdana u sklopu projekta koje financira Ministarstvo zdravstva.

Za one koji imaju problem s limfedemom, 18. listopada u 17 sati u prostorijama Kluba Gea Pula,  bacc.physioth. Gracijela Benčić održat će zanimljivo predavanje o novim pristupima u limfnoj drenaži.Od 12. do 15. listopada u Klubu Gea Pula građanima će biti na raspolaganju bioenergoterapija Tihomira Zefija, a svi zainteresirani mogu termin zakazati na tel. broj 098/181-9665.

Sve korisnike društvene mreže Facebook pozivamo na Humanitarnu aukciju Kluba Gea Pula koja će se održati od 15. do 22. listopada na kojoj će biti ponuđeno pregršt proizvoda, usluga, umjetničkih radova i radova članica Kluba Gea Pula, a prikupljena sredstva namijenjena su radu Kluba koji broji više od 250 članova.

Bližimo se kraju godine godine i najbolje je na vrijeme osigurati kalendar za 2024. godinu  koju je za Klub Gea Pula i ove godine osmislila  Adrijana Radolović Rajko uz grafičku pripremu Digicolor. Obilježavanje Ružičastog mjeseca 2023 tradicionalno završava utrkom BAKALARun29. listopada 2023. godine, koja će se održati u 10,00 sati u Baderni, u organizaciji Alden bakalara i TEĆI ISTI PITI sa startom ispred marketa Alden bakalar.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije svaka deveta žena u Istri oboljet će od raka dojke. Godišnje se bolest otkrije u prosjeku kod 127 žene u Istri, a 39 žena godišnje u Istri umire od raka dojke. Smrtnost može se smanjiti samo otkrivanjem bolesti na vrijeme stoga su ove akcije od iznimne važnosti jer rak je izlječiv ako se na vrijeme otkrije.

Pokrovitelji Humanitarne utrke su Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule i Vodovod, a partneri su Atletski savez Istra, Zbor atletskih sudaca i Chip timing.

Klub Gea Pula zahvaljuje brojnim tvrtkama, obrtima, salonima na donacijama artikala koji će biti ponuđeni na aukciji te svim građanima koji podupiru rad Kluba Gea Pula.