Novosti

04/10/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić primio Mirka Uroševića

Gradonačelnik Filip Zoričić primio je u srijedu, 4. listopada 2023. godine u Komunalnoj palači legendu pulskog novinarstva Mirka Uroševića u pratnji kćeri Nataše Urošević profesorice pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile povodom izdavanja Balotine trilogije: akcentuiranog "Dragog kamena", redizajnirane "Tijesne zemlje" i poboljšane monografije "Puna je Pula".

„Čestitam Vam na dugogodišnjem doprinosu pulskom novinarstvu i predanom radu na izdavanju članaka o životu i radu rakljanskog akademika i književnika Mije Mirkovića - Mate Balote. Vi ste inspiracija mladim novinarima i ponosni smo na Vas, a u Gradu Puli ćete uvijek imati podršku“, rekao je gradonačelnik Zoričić zaželjevši mu puno zdravlja i uspjeha u spisateljskim i izdavačkim projektima.

Novo izdanje Balotine trilogije izdano je povodom 120. godišnjice rođenja Mije Mirkovića – Mate Balote te 70. godišnjice izdanja monografije "Puna je Pula". Ovo djelo Balota je pisao 1952. i 1953., u vrijeme poznate tršćanske krize, a objavila ga je zagrebačka ˝Zora˝ u kolovozu 1954., da bi već krajem travnja naredne godine autoru donijelo prestižnu saveznu književnu nagradu. "Puna je Pula" jedna je od najljepših monografija posvećenih određenom gradu.

Mirko Urošević, spomenuo je kako je prema njegovim saznanjima jedan od najstarijih novinara na našem području. Ujedno, zadovoljan je da i u mirovini aktivno radi na vrednovanju akademika Mije Mirkovića, odnosno književnika Mate Balote. Urošević je cijeli radni vijek proveo u Vjesniku, a surađivao je s nekadašnjim tjednikom, a kasnije i dnevnikom Glas Istre.