Novosti

05/10/2023

Na sjednici Gradskog vijeća Pule gradonačelnik Filip Zoričić podnio izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine

Na sjednici Gradskog vijeća Pule održanoj u srijedu, 4. listopada 2023. godine, gradonačelnik Filip Zoričić podnio je izvješće o radu gradonačelnika za prvih 6 mjeseci, a vijećnici su usvojili i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine.

Gradski vijećnici su također usvojili Plan razvoja pametnog Grada Pula-Pola za razdoblje 2023.-2028. (Smart City). Izrada Plana razvoja pametnog Grada Pula-Pola za razdoblje 2023.-2028. (Smart city) obuhvaćala je teorijsku osnovu koncepta pametnih gradova s odabranim primjerima dobre prakse, analizu postojećeg stanja, identifikaciju željenih učinaka i ciljeva, mjere i prioritete, SWOT analizu i razradu strateškog okvira s provedbenim planom.

Izrada Plana razvoja provodila se u dva dijela: istraživanje i strateško planiranje. Tijekom izrade Plana odrađeno je temeljito istraživanje javno dostupnih podataka, mapiranje dionika, anketno istraživanje stavova građanstva i intervjuiranje ključnih dionika.

Akcijski plan je prilog dokumentu, a sastoji se od Baze projekata, Financijskog plana te Provedbenog i vremenskog plana. Baza projekata pametnog Grada Pula-Pola predstavlja popis svih projekata koji će se u periodu do 2028. godine provoditi u svrhu razvoja pametnog grada. Projektne ideje prikupljane su kroz cijeli proces izrade Plana od aktualnih strateških dokumenata, intervjua, anketa građana i provedene radionice strateškog planiranja te su prikazani svi sistematizirani projekti baze s ciljevima i mjerama kojima direktno doprinose.

Grad Pula-Pola je u razdoblju od 25. svibnja 2023. godine do 24. lipnja 2023. godine proveo Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću s ciljem upoznavanja šire javnosti te pribavljanja mišljenja, primjedbi i prijedloga o nacrtu prijedloga Plana. Po završetku javne rasprave, izrađivač je, u skladu s pristiglim komentarima doradio navedeni dokument, a Grad Pula-Pola objavio je Izvješće s javne rasprave na službenim mrežnim stranicama.

U nastavku sjednice vijećnici su većinom glasova izglasali i izmjene Pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave u upravnim tijelima Grada Pula-Pola.

“Ovim prijedlogom izmjena i dopuna nastavljeno je u smjeru olakšavanja globalnih poremećaja koja su zahvatila tržište. Njime je propisano na koji način se provodi jednostavna nabava financijskog praga za nabave čija je procijenjena vrijednost jednaka ili veća od 2.650,00 eura, a manja od 13.272,00 eura za robe i usluge, odnosno 26.540,00 eura za radove, propisan je sadržaj poziva na dostavu ponuda, način dostave ponuda, rok za dostavu ponuda, način slanja/objave obavijesti o odabiru ili poništenju postupka te tko daje prijedlog za odabir ponude ili poništenje postupka odgovornoj osobi naručitelja“, pojašnjeno je na sjednici.

Na sjednici je svečano prisegnuo novi gradski vijećnik Davor Vuković koji je, u redovima Možemo, zamijenio dosadašnjeg vijećnika Mihu Pausa.