Novosti

06/10/2023

Art forum s Bojanom Šumonjom i Tomislavom Brajnovićem

U ponedjeljak, 9. listopada 2023. s početkom u 19:30 u vrtu Gradske radionice u Puli, pod jednom starom maslinom, održat će se posljednji ovogodišnji Art Forum. Gosti su umjetnici Bojan Šumonja i Tomislav Brajnović, kojima će sugovornik biti don Antun Nižetić. Tri Šumonjine slike, koje se kroz višeslojno iščitavanje mogu razumijevati na više načina, i Brajnovićev video War is Not the Natural Condition of Mankind u kojem se uz Brajnovića pojavljuju Žižek i Assange, poslužit će kao temelj razgovoru. Nalazi li se svijet usred mrtve religije i politike kao njenog mrtvog sluge? Kako će na to odgovoriti jedan katolički svećenik.

Art Forum moderira umjetnik Marjan Sinošić.

Više o sudionicima:

Bojan Šumonja rođen je u Puli 1960. Završio je srednju umjetničku školu u Puli, te likovnu akademiju u Veneciji, odjel skulpture, u klasi. prof. Tramontina 1984. godine. Izlagao je na preko 200 skupnih i 100-tinjak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Predstavljao je Hrvatsku na mnogobrojnim međunarodnim projektima i izložbama. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. U izdanju HDLU-a Istre 2007. godine objavljena je monografija o umjetnikovom radu čiji tekst potpisuje Igor Zidić.

Tomislav Brajnović rođen je 1965. godine u Zagrebu. Prvu godinu Likovne akademije završio je u Den Haagu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1999. godine u klasi profesora Đure Sedera. Završio je poslijediplomski studij MA Fine Art na Central St Martins College of Art & Design u Londonu 2003. godine. Predaje Nove medije, Mapiranje grada i Rekontekstualizaciju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Intenzivno radi i izlaže. (www.brajnovic.com, http://golo-brdo.brajnovic.com/)

Don Antun Nižetić, župnik Pomera i Premanture, široj je javnosti poznat po njegovom You tube kanalu Hitna pomoć za nemirne (https://www.youtube.com/@hitnapomoczanemirne7345). Rođen je 1978. godine u Splitu. Za svećeničko zvanje oformljen je na biskupijsko misijskom sjemeništu Redemtoris Mater u Puli, zaređen je 2006. godine za porečko-pulsku biskupiju odakle je poslan na poslijediplomski studij u Zagreb na KBF-u. Proveo je nekoliko godina u misijama u Izraelu i Makedoniji. Njegovi tekstovi, propovjedi i predavanja često se objavljuju na mnogim medijskim kanalima.

Art forum ciklus je javnih predstavljanja koji ugošćuje umjetnike različitih umjetničkih disciplina kroz živu prezentaciju umjetničkog djela da bi se potom u interpretaciju uključili sugovornici različitih društvenih praksi (u prvom krugu) i publika (u drugom krugu). Svrha foruma je stvoriti specifičan prostor filozofije prakse koja na inovativan način, interdisciplinarno i neposredno ostvaruje aktivnu komunikaciju s publikom, produbljuje spoznaju i odnos prema stvarnosti te uspostavljaju nove forme umjetničke kritike (ready made).