Novosti

11/10/2023

U petak u Svetim srcima otvorenje izložbe "Foodprint - The Mediterranean Diet Revisited"

U Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli otvara se izložba fotografija "Foodprint - The Mediterranean Diet Revisited". Otvorenje je u petak, 13. listopada u 13 sati. Izložba govori o povijesti mediteranske prehrane i njezinoj važnosti za naš život danas, a organizirana je u suradnji Goethe-Instituta Hrvatska i Arheološkog muzeja Istre.

Povezujući Grčku, Italiju, Španjolsku, Maroko, Portugal, Hrvatsku i Cipar, projekt se temelji na fotografijama petero europskih fotografkinja i fotografa koji udišu novi život ovom prastarom načinu prehrane i življenja na Mediteranu. Fotografije nastale u tih sedam zemalja u kojima je mediteranska prehrana upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva prikazuju dramatične kontraste, od udaljenih ribarskih sela i planinskih naselja do modernih škola kuhanja, istražujući različite teme kao što su održivost, identitet, obitelj, zajednica, kuhanje, poljoprivreda, zdravlje i kreativnost. Struktura izložbe prati pet tematskih cjelina: preživjeti, prehraniti, kuhati, jesti i uzdržavati. Te se teme provlače kroz mediteransku prehranu i naglašavaju holistički pristup hrani kojim se želi promicati zdravlje i nadahnuti održivi način življenja. Fotografije inspiriraju promjene i potiču javnost na povezivanje s prošlošću regije, koja je, iako narušena siromaštvom i glađu, proizvela najzdraviju i najodrživiju prehranu na svijetu. Fotograf Johann Clausen u Hrvatskoj je zabilježio krajolik istočne obale Jadrana i vizualno istražio jedan od ključnih sastojaka za kuhanje i čuvanje hrane: sol.

Suorganizator izložbe Arheološki muzej Istre u Svetim će srcima izložiti i arheološke eksponate vezane za ovu temu. Riječ je o predmetima iz antičkog doba, kojemu se i pripisuje “mediteranska trijada”: kultura žita, vina, i maslinovog ulja. Osim amfora, moći će se vidjeti i primjerci posuđa i kuhinjskih predmeta, te opreme za ribarenje.

Na izložbi će biti prikazan i izbor fotografija nastalih tijekom fotografske radionice u suradnji s Foto Akademijom Makina na kojoj su u sklopu popratnog programa izložbe mladi polaznici bilježili lov srdele u pulskom akvatoriju.

Izložba „Foodprint“ dio je višemedijskog projekta koji istražuje zašto je mediteranska prehrana toliko bitna za život danas. Utemeljena na štedljivosti, dijeljenju i sezonskom karakteru, mediteranska se prehrana odlikuje nizom pozitivnih obilježja i pruža rješenja za neke od ključnih problema s kojima je planet danas suočen, a to su gubitak bioraznolikosti, bacanje hrane i klimatske promjene.

Paralelno s putujućom izložbom fotografija koja se prikazuje širom Europe odvijaju se popratne edukativne aktivnosti: radionice fotografije, edukativni programi u muzeju, projekcija dokumentarnog filma, kulinarske radionice i šetnje.