Novosti

10/01/2024

Otvoreno multifunkcionalno igralište Valica u pulskom naselju Kaštanjer

Grad uredio novi prostor za sport, druženje i rekreaciju

U pulskom naselju Kaštanjer i neposrednoj blizini Monvidala, danas, 10. siječnja 2024. godine i službeno je otvoreno multifunkcionalno igralište Valica. Otvorenju je prisustvovao gradonačelnik Filip Zoričić te pročelnice Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Samanta Barić i Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov.

„Okupili smo se danas na ovoj maloj svečanosti kako bismo i službeno otvorili novouređeno igralište i ono što me posebno veseli je činjenica da se na njemu djeca već igraju. Mjesto je to okupljanja i druženja za djecu s područja mjesnih odbora Kaštanjer i Monvidal. Raduje me što smo od zapuštenog prostora dobili uređeno mjesto za sport i rekreaciju te što su domaće tvrtke izvodile i nadzirale radove. Kada govorimo o zelenim politikama i djeci ova gradska uprava u protekle 2,5 godine pokrenula je razvoj u svakom mjesnom odboru. Igralište na križanju Nobileove i Vukovarske ulice je pri kraju, uređuje se Palisina, iza nas je pošumljavanje Fratarskog, a u tijeku ozelenjivanje Hidrobaze. Planiramo izgradnju multifunkcionalnog igrališta na Stoji, igrališta na Kupalištu Stoja te u Štinjanu“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Najavio je i početak građevinskih radova za novu urbanu šumu na Monvidalu kao i početak ozelenjivanja nadstrešnica na autobusnim stajalištima.

„U narednih šest mjeseci Grad Pula u sklopu zelenih politika zasadit će 460 stabala“, naglasio je gradonačelnik Zoričić.

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Samanta Barić pojasnila je kako se multifunkcionalno igralište Valica proteže na površini od 2.300 četvornih metara te objedinjuje rukometno i košarkaško igralište opremljeno namjenskim koševima i golovima. Osmišljena je i fitness zona koja obuhvaća 4 platoa s fitnes spravama postavljenima na gumenoj podlozi te opremljena urbanom opremom, odnosno klupama i koševima za smeće.

„Izgrađena je i pristupna prometnica s oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom, a igralište je  hortikulturno uređeno te je zasađeno 15-ak stabala i 675 komada pokrovnog bilja i trajnica grmlja. Po provedenom postupku javne nabave radove, vrijedne 365 tisuća eura bez PDV-a, izvela je tvrtka ISTRAKOP Poreča, a nadzor je izvršila tvrtka Sinteza projekt iz Pule“, kazala je pročelnica Barić ujedno zahvalivši svim kolegama iz Upravnog odijela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Grada Pule i ostalim  suradnicima koji su svojim trudom i zalaganjem omogućili realizaciju ovog hvalevrijednog projekta.

Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport tom je prigodom govorila o dobrobitima kretanja za djecu.

„Stručnjaci sve više naglašavaju i preporučuju važnost kretanja u dječjoj dobi koje je od višestruke koristi, kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje djece. Želja nam je da imamo što više ovakvih sadržaja kako bismo naše najmlađe potaknuli da budu što više na zraku i odvojili ih od ekrana. Sretni smo što imamo još jedno novo igralište u gradu namijenjeno svim uzrastima“, zaključila je pročelnica Sokolov.

Na otvorenju multifunkcionalnog igrališta Valica sudjelovali su i učenici Osnovne škole Kaštanjer s učiteljicama te mališani obližnjih vrtića Centar i More iz Dječjih vrtića Pula s odgojiteljicama.