Novosti

08/01/2024

Obilježena 81. obljetnica smrti Nikole Tesle

Polaganjem cvijeća ispred biste Nikole Tesle u Huguesovom parku u Puli svečano je obilježena 81. obljetnica njegove smrti.

U ime Grada Pule cvijeće je položio zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul koji je tom prilikom izjavio:

« Na današnji dan, 7. siječnja 1943. godine, u hotelu 'New Yorker' u New Yorku umro je jedan od najvećih svjetskih izumitelja svih vremena. Tesla je iza sebe ostavio veliko nasljeđe, a svojim je nevjerojatnim izumima i uspješnim patentima zauvijek promijenio i zadužio svijet. I hvala mu na tome. Ovom prigodom želio bih zahvaliti i Srpskom kulturnom društvu Istre na organizaciji obilježavanja dvaju važnih datuma – godišnjice Teslina rođenja i smrti, čime doprinosite očuvanju lika i djela ovog znanstvenika svjetskoga glasa u našem gradu. «

U ime Istarske županije okupljenima se obratila Tea Batel, pročelnica za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine, u ime organizatora Srpskog kulturnog društva Istre „Nikola Tesla“ Milan Čubrilo te u ime Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pule Milan Rašula.

Nikola Tesla rođen je 1856. godine u Smiljanu u Lici, u obitelji pravoslavnog svećenika, a bez njegovih izuma svijet kakav danas poznajemo bio bi nezamisliv.