Novosti

28/12/2023

Obilježeno 50 godina rada Astronomskog društva "Istra" Pula

Astronomsko društvo "Istra" Pula obilježilo je 50 godina rada u prostorijama Zajednice tehničke kulture grada Pule održavanjem prigodne skupštine Društva na kojoj su se okupljeni zajednički prisjetili najbitnijih detalja iz njegove bogate povijesti.

U ime grada Pule na svečanoj skupštini sudjelovao je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul koji je tom prigodom izjavio:

„Iznimno mi je drago što sam danas ovdje s vama kako bismo zajednički obilježili okruglu pedesetu obljetnicu vašeg rada i zajednički se prisjetili bitnih događaja iz vaše bogate povijesti. Astronomsko društvo "Istra" osnovano je 27. prosinca 1973. godine. Otada je proletjelo čak pedeset godina, ali vaš entuzijazam nije jenjavao i vaša zadaća popularizacije astronomije je uvijek ostala ista, i na tome vam od srca hvala. Želimo vam poručiti da iznimno cijenimo vaš rad, posvećenost i entuzijazam“.

Podsjetimo, Astronomsko društvo "Istra" utemeljeno je 27.prosinca 1973. godine s ciljem popularizacije astronomije. Ključna stvar za razvoj Društva dogodila se 1979. godine kada su na uporabu dobili preostali dio nekadašnje austrijske Mornaričke zvjezdarnice u parku Monte Zaro. Mornarička zvjezdarnica u Puli zasluženo se upisala na listu priznatih astronomskih svjetskih promatračnica. Zahvaljujući svojoj opsežnoj astronomskoj djelatnosti u Puli je otkriveno i evidentirano čak 28 novih planetoida.