Novosti

21/12/2023

Gradonačelnik ugostio ravnatelja Arheološkog muzeja i tim Malog rimskog kazališta

Danas je u pulskoj Komunalnoj palači gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić u sklopu prijema predao nagradu Darku Komši, ravnatelju Arheološkog muzeja Istre, koju je u njegovo ime primio u Šibeniku za projekt „Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta“. Uz Darka Komšu, prijemu su prisustvovali članovi tima koji su radili na projektu Nataša Nefat, konzervatorica u Konzervatorskom odjelu u Puli, Emil Jurcan, autor arhitekture i Đeni Gobić Bravar iz Arheološkog muzeja Istre.

„Čestitam još jednom svima koji su radili na projektu, na trudu i angažmanu. Ovo je stvarno svjetski projekt na kojeg smo svi ponosni. Jedan zapušten prostor je postao reprezentativan, sačuvao je identitet i svoju jezgrovitost koja je važna. Pula je time dobila još jedan pravi prostor za kulturne događaje, a upravo smo ondje i započeli ovogodišnje Pulsko kulturno ljeto“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Darko Komšo zahvalio je na čestitkama i prijemu tima, te rekao cijela ideja stara više od 10 godina.

„Prvotnu ideju smo s vremenom razrađivali i zajednički je doveli do konačnog rješenja. Razmišljali smo i konzervatorski, i arhitektonski i arheološki, a i kako imati priču prema manifestacijama i sadržajima unaprijed“, rekao je Darko Komšo izrazivši zadovoljstvo da je projekt zaokružen.

Podsjetimo, Projekt „Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta“ osvojio je 3. mjesto u izboru za najvažnije projekte iz prethodnog programskog razdoblja bez kojih ne možemo zamisliti Hrvatsku. Izbor je rezultat ankete građana koju je provela Središnja agencija za financiranje i ugovaranje projekata EU u sklopu svoje kampanje „Bez kojeg EU projekta ne možete zamisliti Hrvatsku?“. U proteklom razdoblju u Hrvatskoj je provedeno preko 1200 projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija od kojih svaki na svoj način doprinosi lokalnom i regionalnom razvitku.