Novosti

18/12/2023

U sklopu prosinačkog programa izložbe u Čitaonici kluba umirovljenika

 

"Božić u Hrvata – jaslice i pučki običaji" - izložba minijatura na staklu autorice Jadranke Relota

U suradnji s pulskom podružnicom Hrvatske matice iseljenika u Čitaonici kluba umirovljenika tijekom prosinca bit će postavljena izložba minijatura na staklu u stilu naive autorice Jadranke Relota.

Minijaturama jaslica obuhvaćeni su gotovo svi krajevi Hrvatske te područja izvan Hrvatske gdje žive Hrvati. Osim jaslica, na slikama su predstavljeni i adventski i božićni običaji. Jaslice su predstavljene motivima karakterističnima za određeno mjesto, kraj ili regiju kao što su istarski kažun, paška čipka, sinjska alka, šestinski kišobran, a likovi Marije i Josipa odjeveni su u tradicionalne nošnje tih krajeva pružajući tako uvid u bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine i njezinih krajeva.

Jadranka Relota samouka je umjetnica, Argentinka hrvatskih korijena koja od 2016. živi i radi u Puli. Izrađuje minijature na staklu u stilu naive, minijature na platnu i drvu, pisanice, istarske suvenire i druge rukotvorine inspirirane hrvatskom baštinom. Godinama se bavi proučavanjem i afirmacijom hrvatske etnografske baštine. Održala je više radionica izrade pisanica i slikanja na staklu u Argentini i Hrvatskoj.

 

Filatelistička izložba "Božić na markama"

U sklopu prosinačkog programa u Čitaonici kluba umirovljenika predstavljamo filatelističku izložbu Božić na markama.

Autor postava je Nikola Taratina, a izložba je realizirana u suradnji s Filatelističkim društvom Arena Pula te se može razgledati u radno vrijeme Čitaonice.

Božićne marke poštanske su marke s božićnom temom, namijenjene za upotrebu na sezonskoj pošti poput božićnih čestitki. Radi se o redovitim poštanskim markama (za razliku od božićnih pečata) i obično vrijede za poštarinu tijekom cijele godine. Iako u nekim zemljama imaju veliku vrijednost te se koriste isključivo na božićnim čestitkama. Obično se prodaju od početka listopada i do prosinca, a tiskaju se u znatnim količinama.