Novosti

15/12/2023

U prostoru ECPD-a održana regionalna konferencija "Značaj i uloga sigurnih kuća u zajednici - iskustva i perspektive“

U petak, 15. prosinca 2023. godine Europski centar za mir i razvoj u suradnji s Gradom pulom i Sigurnom kućom Istra organizirao je regionalnu konferenciju "Značaj i uloga sigurnih kuća u zajednici – iskustva i perspektive“.

Konferenciji je u ima Grada Pule prisustvovala i sudjelovala zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

„U ime gradonačelnika Pule Filipa Zoričića i svoje osobno, želim vam izraziti zahvalnost na pozivu za sudjelovanjem u radu Regionalne konferencije "Značaj i uloga sigurnih kuća u zajednici - iskustva i perspektive“, koja progovara o važnoj temi trenutka u kojem živimo. Grad Pula financijski pomaže aktivnosti koje Sigurna kuća Istra nudi svojim korisnicima. Sigurnoj kući dodijeljen je prostor za Savjetovalište za žene žrtve nasilja i stanovi bez naknade, koje koriste kao sklonište za žene žrtve nasilja, te prostor za administrativni dio poslova. Nasilje nije privatni problem žene, djece i obitelji, već problem cijelog društva. Stoga, smatram kako su konferencije poput današnje, koje okupljaju stručnjake različitih područja, itekako korisne i potrebne, ne samo zbog međusobne razmjene iskustava, već ćete s ovog mjesta poslati i jasnu poruku kako je neophodna prevencija kao i sustavno rješavanje problema partnerskog i obiteljskog nasilja.“ izjavila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Nasilje nad ženama i dalje je najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava širom svijeta, koji se često završava i femicidom. Polazeći od toga i uvažavajući sve značajniji ulogu sigurnih kuća (SK) u osiguravanju podrške i pomoći ženama sa iskustvom partnerskog i obiteljskog nasilja i njihovoj djeci, cilj Konferencije je pružanje platforme za razmjenu informacija, stručnih praksi i znanja kao i unaprjeđenje suradnje i umrežavanje sigurnih kuća u Regiji.

Na konferenciji se raspravljalo o iskustvima i izazovima u radu SK, prikazani su aktualni resursi u zajednici koji potpomažu njihov rad i djelovanje, a razmatrana su i druga relevantna pitanja vezana uz obiteljsku pravnu zaštitu, kazneno pravnu zaštitu, pomoć u ostvarivanju prava iz domene socijalne skrbi i drugo. Jedan od značajnih ciljeva ove konferencije je jačanje svijesti stručne i šire javnosti o neophodnosti angažiranja cjelokupnog društva u cilju prevencije i sistemskog rješavanja problema partnerskog i obiteljskog nasilja.

U procesu pomoći ženama sa iskustvom nasilja sudjeluje niz institucija, uključujući policiju, sudstvo, državno odvjetništvo, centri za socijalnu skrb, obiteljski centri, zdravstvene ustanove, mediji i drugi društveni subjekti.