Novosti

15/12/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić prisustvovao obilježavanju 125. obljetnice OŠ Šijana

U četvrtak, 14. prosinca 2023. godine gradonačelnik Filip Zoričić pridružio se učenicima i djelatnicima OŠ Šijana u svečanom obilježavanju 125. obljetnice škole.

Svečani program uveličali su mnogi nastupi recitatora, školskog zbora, folklorne grupe i igrokaza, sve uz podršku i pratnju roditelja i obitelji učenika, njihovih nastavnika, zaposlenika škole i stručnih suradnika. Prigodnim obraćanjem uz ravnateljicu škole Almu Tomljanović obratio se gradonačelnik Grada Pule-Pola Filip Zoričić.

„Poštovana ravnateljice, dragi učenici, poštovane učiteljice i učitelji te svi djelatnici i djelatnice škole i drage obitelji, čestitam vam 125 godina škole. Biti prva škola na hrvatskom jeziku nije mala stvar stoga itekako možete biti ponosni na današnji događaj. Učeničko razdoblje najljepše je razdoblje u životu, a biti učitelj najljepše je zanimanje u životu. Osobe koje mogu živjeti znanje i biti uzori u njegovom promicanju je zaista nešto posebno i želim vam da u tome ustrajete. U školi čovjek zaista može pronaći svoj mir. Hvala roditeljima što podupiru svoju djecu i učenike, ali i njihove učitelje na tom putu i svoju djecu uče da budu dobri ljudi. Želim vam još puno godina djelovanja škole Matko Laginja, nastojat ćemo da se nastava odvija u potpunosti u jednoj smjeni, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i gradska uprava radili su na tome i odobrili 3 milijuna eura. Nadam se da ćemo iduće godine započeti s rekonstrukcijom škole i da će ona i dalje biti mjesto dječjeg smijeha, no uzalud zidovi ako neće biti duha koji večeras vidim u ovoj školi stoga vam želim da tako nastavite.“ izjavio je gradonačelnik Filip Zoričić.

„S velikom radošću obilježavamo 125. obljetnicu škole prigodnim kulturno umjetničkim programom, izložbom i humanitarnim sajmom u sklopu dugogodišnjeg projekta Marijini obroci, CARITAS i Škole za Afriku. Zahvaljujem svima koji su večeras ovdje s nama došli podijeliti ovaj veliki trenutak. “, izjavila je ravnateljica škole Alma Tomljanović.

Osnovna škola Šijana proslavila je svoju 125. obljetnicu postojanja. Začetak i korijeni ove škole bili su u prvoj hrvatskoj Pučkoj školi Družbe Sv. Ćirila i Metoda za Istru u Puli, 17. studenog 1898. godine, a sa svojim radom su započeli 2. prosinca u Maloj školi u Radničkoj ulici koju je svečano otvorio Matko Laginja.

Drugo razdoblje škole počinje 1952. godine spajanjem Talijanske osnovne škole „Francesco Petrarca“ i hrvatske Osnovne mješovite škole u Šijani u Narodnu osmogodišnju školu „Neven Kirac“ koja je od 1991. dobila službeni naziv „Osnovna škola Šijana“ u sadašnjem sjedištu.

Mala škola zatvorena je 2004. godine, a Grad Pula-Pola planira u njemu prostor za mlade.