Novosti

15/12/2023

Izbori za članove vijeća mjesnih odbora 18. veljače 2024.

Nastavak sjednice Gradskog vijeća

U nastavku posljednje ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća u četvrtak, 14. prosinca 2023. pulski su vijećnici jednoglasno odlučili da će se izbori za članove vijeća mjesnih odbora Pule održati u nedjelju, 18. veljače 2024. godine, u vremenu od 7,00 do 19,00 sati.

Mandat dosadašnjim članovima vijeća, u 16 pulskih mjesnih odbora,  prestaje 14. siječnja 2024. godine.

Na sjednici je usvojena i Odluka o privremenoj zabrani izvođenja zemljanih radova i radova na izgradnji konstrukcije građevina u idućoj godini. Potpuna zabrana građevinskih radova bit će na snazi od 15. srpnja do 15 kolovoza. Iz Odluke je izuzeto područje tzv. Industrijske zone u Puli.

Novost u odnosu na prethodnu godinu je u tome da se zabrana proteže i za vrijeme svih blagdana i neradnih dana tijekom cijele godine, a ne samo u tijeku turističke sezone, što ukupno predstavlja novih 12 dana zabrane radova.

U nastavku sjednice usvojen je Plan upravljanja pomorskim dobrom za razdoblje od 2024. do 2028. godine. Do sada Plan upravljanja pomorskim dobrom za kalendarsku godinu donosio je gradonačelnik za razdoblje od jedne godine, a prema novoj regulativi Plan donosi Gradsko vijeće za razdoblje od 5 godina.

„Plan upravljanja pomorskim dobrom sadrži planirane aktivnosti na pomorskom dobru i prioritete njihove realizacije, izvore sredstava za njihovu realizaciju, plan održavanja, dohranjivanja plaža i gradnje na pomorskom dobru, plan davanja dozvola na pomorskom dobru i plan nadzora ovlaštenika dozvola na pomorskom dobru. Dosadašnja koncesijska odobrenja zamijenjena su institutom dozvola te se iste izdaju na temelju provedenog javnog natječaja ili na zahtjev gospodarskog subjekta pod određenim uvjetima, što je također novina u odnosu na važeću Uredbu o postupku davanja koncesijskog odobrenja, koja se primjenjivala na način da je prednost imao podnositelj zahtjeva koji je zahtjev ranije predao“, obrazložila je nadležna pročelnica Upravnog odjela za upravljanje imovinom i imovinsko-pravne poslove Sanja Kljajić Dakić.

Dozvola se izdaje na rok od dvije do pet godina na temelju provedenog javnog natječaja ili na rok do 20 dana na zahtjev gospodarskog subjekta.

Trgovačkom društvu Pula Herculanea odobrena je kapitalna pomoć u iznosu od 425 tisuća eura za nabavu dva komunalna vozila od kojih je jedno namijenjeno za istovremeno prikupljanje plastike i papira, a drugo je specijalno vozilo za prikupljanje biootpada, te za nabavu polupodzemnih spremnika za papir, staklo i plastiku.

Kako se moglo čuti na sjednici, dodjela sredstava Herculanei odobrena je budući da trgovačko društvo pruža javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada.

Vijećnici su na sjednici prihvatili i Plan razvoja kulture Grada Pula-Pola za razdoblje 2023.-2030. godine. Svrha Plana je artikulirati strateški pravac razvoja kulture Grada u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju. Definirani strateški elementi podloga su za uspostavljanje kvalitetnijeg ekosustava za kulturu koji će u nepredvidljivim globalnim okolnostima i klimatskoj krizi omogućiti sektoru kulture da bude otporan i prilagodljiv na brojne izazove, a kultura prepoznata kao globalno javno dobro s nizom vrijednosti kojima pridonosi većem obrazovanju pojedinaca, zadovoljstvu, empatiji i donosi mnoge druge neposredne dobrobiti za pojedince i društvo u cjelini.