Novosti

14/12/2023

Dvostruko zlato za MPZ CANTUS POPULI na Međunarodnom natjecanju "CHORUS INSIDE ADVENT" u Rimu, 08. – 11.prosinca 2023.

Mješoviti pjevački zbor Cantus PoPuli iz Pule osvojio je zlatnu diplomu u dvjema kategorijama u kojima se natjecao na međunarodnom natjecanju "Chorus Inside Advent" koje je održano u Rimu od 08.12.2023 do 11.12.2023. godine.

Zbor je ostvario ovaj fenomenalan uspjeh u kategorijama C1 – sakralna glazba i A1 – folklorna glazba, u kojima su ujedno i pobjednici kategorija.

U sakralnoj kategoriji zbor se predstavio idućim repertoarom: Gaudete (Anonymus, Piae Cantiones-ed. Jacubus Finno 1582), Non Nobis, Domine (Rosephanye Powell) i Veni, Veni Emmanuel Ero Cras (Michael John Trotta), a repertoar za folklornu kategoriju sastojao se od idućih skladbi: Na dobro van došlo porođenje (Joško Ćaleta), Ergen deda (Peter Lyondev) i Jobrni je jobrni (Franko Krajcar i Indivia, arr. Tatjana Merkl).

U Rimu je u 7 različitih natjecateljskih kategorija nastupilo ukupno 10 zborova iz Poljske, Mađarske, Italije i Hrvatske.

MPZ Cantus PoPuli bio je jedini predstavnik Hrvatske na ovom natjecanju u organizaciji CHORUS INSIDE – International Choral Federation. Natjecanje je održano u prekrasnoj i akustičnoj bazilici Sant'Andrea della Valle.

Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, MPZ Cantus PoPuli nastupao je i na svečanom otvaranju Chorus Inside Adventa koje je održano u bazilici San Lorenzo in Lucina te se predstavio s dvjema skladbama iz natjecateljskog repertoara – Na dobro van došlo porođenje i Non Nobis, Domine.

MPZ Cantus PoPuli osnovan je 2014. te od tada aktivno i uspješno djeluje pod dirigentskom palicom osnivačice i umjetničke voditeljice Tatjane Merkl. U nepunih 10 godina djelovanja zbor je na različitim međunarodnim natjecanjima osvojio devet zlata, tri srebra i jednu broncu. Na svojim brojnim nastupima izvodi uistinu raznolik repertoar te posebno njeguje istarsku i hrvatsku glazbenu kulturu i stvaralaštvo, a što se i vidi iz natjecateljskog repertoara.

Odlazak Mješovitog pjevačkog zbora Cantus PoPuli na međunarodno natjecanje "Chorus Inside Advent" ostvaren je uz financijsku potporu Istarske županije, Grada Pule, Tehnomonta i Ljekarne Biserka Posarić.