Novosti

14/12/2023

Usvojen proračun Grada Pule za 2024. godinu

Proračun veći u odnosu na prošlogodišnji za 23 posto

U srijedu, 13. prosinca 2023. na sjednici Gradskog vijeća Pule usvojen proračun za 2024. godinu težak 103 milijuna eura, što je povećanje u odnosu na 2023. godinu oko 17 milijuna eura.

Naglasak je stavljen na izgradnju infrastrukture, unapređenje stanja u prostoru, nova prometna rješenja, energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša, ulaganja u škole, vrtiće, sport, ustanove u kulturi i socijalne teme.

„Kod kreiranja proračuna prihvatili smo čak 61 posto prijedloga političkih stranaka i uvrstili ih u prijedlog proračuna za 2024. godinu. Mislim da to treba respektirati. Proračun za iduću godinu je uključiv. Što se tiče ulaganja u infrastrukturu planira se nastavak proširenja pulske obilaznice, dugo očekivana rekonstrukcija Kandlerove i Valturske ulice, izgradnja spojne prometnice na Paganoru Brist-Valdenaga, dovršetak proboja uspona na Kaštel, obnova kupališta Stoja, uvođenje javne rasvjete kod Doma za odrasle Vila Maria i uređenje Marsovog polja kao zone sporta i rekreacije, te važan izvanproračunski projekt izgradnja javne garaže u Vrtlarskoj ulici sa 450 parkirnih mjesta“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Gradska sredstava u 2024. godini povećat će se za djecu i mlade za 28 posto, za tehničku kulturu i sport za 13 posto, za socijalna prava za 6 posto, za razvoj kulture za 13 posto.  Proračun Grada Pule za 2024. donosi niz pogodnosti za sve naše građane od kojih izdvajamo povećanje iznosa sredstava Gradskom društvu Crvenog križa za redovne programe, povećanje iznosa za programe gerontodomaćica (usluga pomoći u kući) i Centra podrške 521, povećanje sredstava za obroke u Pučkoj kuhinji kako bi obrok bio kvalitetniji, povećanje sredstava za Prenoćište i Prihvatilište za beskućnike, uvodi se sufinanciranje troškova rehabilitacije nakon otpusta iz bolnice, povećanje sredstava za sufinanciranje najamnine stanova zdravstvenim djelatnicima deficitarnih zanimanja zaposlenim u Istarskim domovima zdravlja i Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Istarske županije, besplatan javni prijevoz za primatelje mirovine do 300 eura.

Pomoćnicima u nastavi u idućoj godini povećat će satnice s 3,99 eura po satu na 5,30 eura te u Školi za odgoj i obrazovanje Pula s 4,65 eura na 5,97 eura. Uvode se tri nove skupine produženog boravka u osnovnim školama, a planirano je i povećanje broja subvencija u privatnim dječjim vrtićima.

Povećana su gradska sredstva i za sport, zatim izdvajanje za korištenje objekata sportske infrastrukture za sportske klubove, rashodi za plaće i materijalne troškove Sportske zajednice, kao i izdvajanja za sufinanciranje naknada trenera.

U 2024. godini izradit će se projektna dokumentacija za uređenje Giardina, zone Pragrande, Pattinaggia i Malu školu Šijana, a nastavlja se i s ulaganjima u obnovu fasada. Započet će  izgradnja dječjih vrtića Valmade i Sisplac, rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića Centar, dogradnja i rekonstrukcija osnovnih škola Šijana i Kaštanjer te izrada dokumentacije za dogradnja Škole za odgoj i obrazovanje Pula.

Planirano je i povećanje sredstava za kulturu u iznosu od gotovo 13 posto, a od značajnijih investicija u infrastrukturu ustanova u kulturi očekuje se nastavak obnove velike dvorane Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula te opremanje i preuređenje Gradske knjižnice i čitaonice Pula ogranka Veruda. U prijedlogu proračuna predviđeno je i povećanje od gotovo 11 posto za programe javnih potreba u kulturi kao i 30 tisuća eura za Produkciju mladih umjetnika, novu mjeru unutar djelatnosti Kultura mladih i za mlade.

„Sveukupni prihodi proračuna planirani su u iznosu od 94,6 milijuna eura, primici od 3,5 milijuna, te višak prihoda od 4.9 milijuna eura. Ovaj je proračun veći u odnosu na prošlogodišnji za 23 posto, a razlog leži u planiranju kapitalnih projekata čija realizacija počinje ili će se pripremati u 2024. godini“, rekao je p. o. pročelnik Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i provedu ITU mehanizma Aldo Rojnić.

U nastavku sjednice donesena je i Odluka o izvršavanju proračuna Grada za 2024. godinu kojom se uređuje struktura prihoda i primitaka te rashoda i izdataka proračuna i njegovo izvršavanje, prava i obveze korisnika proračunskih sredstava, odgovornost za korištenje proračunskih sredstava sukladno namjenama i iznosima utvrđenim u proračunu, propisuju ovlasti gradonačelnika u izvršavanju proračuna, upravljanje financijskom i nefinancijskom dugotrajnom imovinom, zaduživanje Grada i davanje jamstava za zaduženje pravnim osobama i ustanovama kojima je Grad većinski vlasnik ili osnivač.

Zaključkom o Izmjenama i dopunama proračuna Grada Pule za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. godinu, koji su gradski vijećnici također usvojili, proračun se smanjuje za 8.901.663,84 eura ili 10,38 posto i iznosi 76.888.103,03 eura.

„Zakonom o proračunu utvrđeno je da, ukoliko tijekom proračunske godine dođe do promjena na prihodnoj i rashodnoj strani proračuna, proračun se mora ponovno uravnotežiti. Razlog izmjena i dopuna proračuna Grada Pule za 2023. godinu je potreba uravnoteženja prihoda i rashoda, a vezano za ostvarenje prihoda i procjene ostvarenja do kraja godine, nastanak novih obveza za gradski proračun te zbog potrebe preraspodjele pojedinih proračunskih rashoda“, obrazložio je pročelnik Rojnić.

Vijećnici su na sjednici prihvatili i Odluku o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu na području Grada Pule prema kojoj je visina poreza utvrđena u iznosu od 99,00 eura po krevetu, po smještajnoj jedinici u kampu i/ili kamp odmorištu i po smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj.

Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području Grada Pule prema kojoj niži porezna stopa iznosi 21 posto, a viša porezna stopa 31 posto.

Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća bila je i tematska točka u sklopu koje je doktor Ivica Šain, član Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule, govorio o vršnjačkom nasilju koje se najčešće dešava u adolescenciji, periodu sazrijevanja između djetinjstva i odrasle dobi. Ustvrdio je  kako je bullying u porastu što je potkrijepio podatkom da je od 2015. do 2021. broj počinitelja bio 298, dok se u 2022. godini bilježi rast na 418 počinitelja.

Zaključio je da bi se cijelo društvo trebalo uključiti u rješavanje problema napomenuvši da među vršnjačko nasilje nije lako identificirati te da, nažalost, nema brzog oporavka.

„Nasilje ne možemo promatrati izolirano. Vijeće za prevenciju kriminaliteta usmjereno je na pet prioriteta, a jedan od njih je vršnjačko nasilje i nasilje u obitelji. U zadnje vrijeme puno se govori o vršnjačkom nasilju, imali smo nedavno i vršnjačko nasilje u gradu. Poanta vijeća je koordinacija između samih institucija, umrežavanje i realizacija programa,“ rekla je p. o. pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov navodeći koje su dosad aktivnosti provedene u školama za učenike, roditelje, stručne službe i asistente.

Sinoćnja sjednica Gradskog vijeća nastavlja se danas, 14. prosinca s početkom u 14,00 sati.