Novosti

13/12/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić primio laureate na Međunarodnom sajmu inovacija IENA 2023.

U srijedu, 13. prosinca 2023. godine gradonačelnik Filip Zoričić u Komunalnoj palači organizirao je prijem za laureate na Međunarodnom sajmu inovacija IENA 2023., povodom osvajanja zlatne medalje i nagrade za jedinstvene inovacije.

„Čestitam svima na doista velikom uspjehu, kako osobnom tako i timskom. Smatram da je budućnost mladih inovatora u našem gradu uz ovakve timove i njihove mentore veoma obećavajuća i nadam se da ćete svoje daljnje obrazovanje nastaviti u ovome smjeru. Drago mi je da imamo ovako divne i perspektivne učenike koji svojim znanjem mogu konkurirati čak i na tehničkim i informatičkim fakultetima, a posebno pohvaljujem i zahvaljujem svim mentorima i kolegama suradnicima što se uključuju i aktivno sudjeluju u omogućavanju ovih velikih uspjeha“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

U kategoriji mladih inovatora zlatnu medalju osvojila je inovacija AUTOJUKEBOX – program za puštanje glazbe u školi, učenika pulske Gimnazije Daniela Lukšića i Vita Rabara pod mentorstvom profesora Nikole Vujačića.

U kategoriji fakulteta zlatnu medalju osvojila je inovacija Zlatna kora – vaza s pričom: „Obrazovanjem protiv predrasuda“ skupine, a autori su: Sven Maričić kao voditelj projekta, Jasna Vekić, Mirej Barbić, Lorena Lazarić Stefanović, Kristina Iveković, Lea Buljubašić Franković i Leo Pincan.

Ova inovacija osvojila je i brončanu nagradu na ovogodišnjoj izložbi inovacija ARCA.

„Svima želim uspješno daljnje širenje pozitivnih djela i tendencija kako bi našu Pulu učinili još ljepšim i ponosnijim gradom“, zaključio je gradonačelnik.

Podsjetimo, od 28. do 30. listopada 2023. održao se jedan od najpoznatijih i najstarijih međunarodnih sajmova inovacija IENA 2023. u njemačkom Nürnbergu. U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) na sajmu je predstavljeno šest hrvatskih inovacija od kojih su četiri inovacije nagrađene zlatnom i dvije srebrnom medaljom. Na sajmu je predstavljeno gotovo 500 inovacija iz 25 zemalja svijeta.