Novosti

13/12/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić s Dječjim gradskim vijećem obišao pulska gradilišta

U utorak, 12. prosinca 2023. godine gradonačelnik Filip Zoričić obišao je pulska gradilišta u društvu članova Dječjeg gradskog vijeća i nove dječje gradonačelnice Eme Ukotić.

Gradilišta koja su posjetili obilaskom uključivala su nova dječja igrališta u Nobileovoj ulici i Valici, radove na obnovi INK te razmatranje planova o uređenju kupališta Stoja. Gradonačelnik je ujedno predstavnike Dječjeg gradskog vijeća (DGV) upoznao s postojećim i aktivnim projektima Grada i približio značenje i proces dogovora oko izvođenja radova.

„Nadam se da će obnova dječjeg igrališta i parka u Nobileovoj ulici svoj djeci, ali i roditeljima omogućiti novo mjesto u kvartu za kvalitetno zajedničko provođenje vremena, okupljanje i druženje kao i stvaranje lijepih uspomena“ izjavio je gradonačelnik Filip Zoričić.

„Jako mi je drago da vam se sviđa ovo igralište koje je prilagođeno svim uzrastima i koje ćete moći koristiti zajedno sa svojim prijateljima. Nadam se da ćete čuvati i brinuti se o ovome prostoru kako bi svi mogli s radošću koristiti sve što ovo igralište nudi“, rekao je gradonačelnik.

Na raskrižju Nobileove i Vukovarske ulice izvode se radovi na rekonstrukciji parka i dječjeg igrališta. Ovim radovima predviđa se uređenje površine od 640 kvadratnih metara na način da se podjeli prostor za dječje igralište, odnosno ograđena zona igre sa šest igrala namijenjenih djeci većeg i manjeg uzrasta. Uredit će se i pješačka staza širine dva metra popločana betonskim opločnikom kao zona prolaza, te boravišna zona opremljena urbanom opremom klupama i stolovima namijenjenih druženju.

Projekt je u potpunosti prilagođen postojećem parku. Osim građevinskih radova i radova na opremanju parka i dječjeg igrališta, u planu je i hortikulturno uređenje prostora sadnjom odgovarajuće vegetacije i postavljanjem sustava za navodnjavanje. Vrijednost radova iznosi 195 tisuća eura.

Također, potreba za izgradnjom i uređenjem multifunkcionalnog igrališta Valica pokazala se uspješnim projektom čiji se završetak radova očekuje kroz idući tjedan.

Na multifunkcionalnom igralištu Valica površine od 2307 četvornih metara izvedeni su svi zemljani radovi i nasipi, postavljene su sve instalacije, izvedeni svi potporni i ogradni zidovi, objektno je i hortikulturno uređen pristup, postavljene su sprave te ugrađeni stupovi i svjetiljke rasvjete igrališta. Površina igrališta objedinjuje rukometno i košarkaško igralište opremljeno namjenskim koševima i golovima, zonu za fitness s četiri platoa predviđenih za fitnes sprave s odgovarajućom gumenom podlogom, postavljene su klupice i koševi. Vrijednost radova je 456 tisuća eura.

Osim igrališta, gradonačelnik je s DGV posjetio INK koji će u procesu obnove i radova nakon dugog niza godina zasjati u novom sjajnijem ruhu.

„Sigurno ste više puta posjetili kazalište i prisustvovali raznim predstavama i događanjima koja su se u ovom prostoru izvodila. Nadam se da će otvaranje novog, uređenog INK biti baš na dan Grada Pule, kada ćemo svi zajedno svjedočiti njegovom novom sjaju“, zaključio je gradonačelnik.

U prvoj fazi obnove je gledalište Velike dvorane „Pietro Ciscutti“ u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula, što je jedan od najzahtjevnijih investicijskih zahvata u Istarskom narodnom kazalištu od njegove posljednje rekonstrukcije 1989. godine. Ugovorena vrijednost radova iznosi 325 tisuća eura. 

Obišli su i kupalište Stoja te je gradonačelnik tom prigodom prisutne informirao kako je projektom uređenja predviđena cjelovita obnova kupališta, postojećih zgrada te okolnog prostora kojim će se obnoviti vrijedni javni prostor te javna turistička infrastruktura. Budući da se radi o izuzetno vrijednom djelu najuspjelijih arhitektonskih ostvarenja talijanske međuratne moderne, sačuvanom na prostoru Hrvatske koje se trenutno nalazi u derutnom stanju, a upisano je u Registar pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske i predviđenom bi se obnovom istovremeno sačuvalo i kulturnu baštinu.

„Ovo će biti jedan prekrasan prostor za kupanje i druženje ljudi svih dobnih skupina. Cjelovita obnova kupališta, postojećih zgrada, obnova prostora i podesta uz zadržavanje jedinstvene arhitekture i originalnosti. Drago mi je da Vam se plan obnove sviđa i da ćete ubuduće provoditi mnogo vremena na ovome lijepom kupalištu“, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Projekt je spreman za pokretanje postupka javne nabave za ugovaranje izvođača radova te je uz sve navedeno planirani početak radova u prvom kvartalu 2024.godine. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 5 milijuna eura.