Novosti

11/12/2023

Izložba natječajnih radova za Dječji vrtić Valmade u galeriji Društva arhitekata Istre

U organizaciji Grada Pula-Pola i Društva arhitekata Istre u petak, 8. prosinca 2023. godine u galeriji Društva arhitekata Istre otvorena je izložba natječajnih radova pristiglih na javni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za Dječji vrtić Valmade.

„Drago mi je da nas je okupio ovako lijepi događaj. Po prvi put je raspisan javni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja. Pohvalan je zaista veliki odaziv na natječaj od čak 39 radova kao i inovativnost timova koji su se potrudili osmisliti i ponuditi rješenja za Dječji vrtić Valmade. Čestitam nagrađenom rješenju autora Nike Dželalija, Ivana Jakovića, Domagoja Kolonića, Franje Kovačevića i Krešimira Renića koji je osvojio prvu nagradu te svim autorima koji su se javili na natječaj i dostavili svoja rješenja. Naša gradska uprava socijalno je osjetljiva, osluškuje potrebe zajednice i vjerujem da će ovaj moderan, funkcionalan, ekonomičan vrtić, koji će moći primiti 10 odgojnih skupina, odnosno 160 djece biti rješenje problema u tom dijelu našeg grada, na koje se čeka već duži niz godina“, poručila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Predsjednica Društva arhitekata Istre Breda Bizjak tom je prigodom čestitala Gradu Puli na odluci da za ovu građevinu pokrene postupak javnog natječaja te izrazila nadu da će se ta praksa i ubuduće nastaviti.

“Uspješnost programa natječaja kao i dobro isplanirana financijska konstrukcija neposredno se pokazuje u odazivu natjecatelja, a odaziv je bio izniman. Ocjenjivanje pristiglih radova nije bio lak posao, pogotovo zbog količine vrlo dobrih i odličnih elaborata. No, mogu potvrditi da je konačna odluka bila jednoglasna i složna. Institucija natječaja ovakvim pozitivnim iskustvima dobiva na značaju i ponovno potvrđuje da su arhitektonski natječaji najbolji i najdemokratičniji način kreiranja identiteta prostora te afirmacije arhitektonske struke i stoga jedna od najvažnijih poluga za kvalitetan i održiv razvoj životnog prostora“, rekla je Bizjak.

Krajem kolovoza Grad Pula je raspisao, a Društvo arhitekata Istre organiziralo i provodilo projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja i projektne dokumentacije za Dječji vrtić Valmade u Puli. Planirana predškolska ustanova, Dječji vrtić Valmade,  matični vrtić za 160 djece u 10 odgojnih skupina bruto površine oko 2030 metara četvornih nalazi se u Valmadama u mjesnom odboru Busoler u istočnom dijelu grada, na parceli površine 4782 metara četvornih.

Cilj ovog javnog natječaja bio je kroz analizu prostorne mogućnosti i prostornih ograničenja, dobiti kvalitetno urbanističko i arhitektonsko, funkcionalno rješenje za realizaciju planiranih sadržaja predškolske ustanove koje će zadovoljiti potrebe za takvim sadržajem te ujedno, kvalitetnim rješenjem doprinijeti podizanju urbaniteta na predmetnom području.

Prva nagrada dodijeljena je arhitektonskom uredu Onda arhitektura i autorima: Niki Dželalija, Ivanu Jakoviću, Domagoju Koloniću, Franji Kovačeviću i Krešimiru Reniću.

Izložba se može razgledati do 29. prosinca radnim danom od 17 do 20 sati.