Novosti

07/12/2023

Zero Waste prosinac - tri radionice vještina na temu ponovne uporabe i smanjenja nastanka otpada

Pula Herculanea najavljuje prosinačke radionice vještina na teme smanjenja nastanka otpada i ponovne uporabe: radionica Sam(a) svoj majstor, radionica kuhanja s ciljem smanjenja nastanka otpada od hrane i radionica izrade zero waste  blagdanskih ukrasa.

Radionice su dio serije edukativnih događanja koje Udruga Zelena Istra provodi u suradnji s tvrtkom Pula Herculanea, uz podršku Grada Pule, kako bi građane upoznala s važnosti smanjenja nastanka otpada, ponovne uporabe i pravilnog odvajanja otpada.

Prva je u nizu radionica savladavanja osnovnih popravaka u kućanstvu „Sam(a) svoj majstor” koja će se održati u srijedu, 13. prosinca s početkom u 18 sati u Radioni Re-Geppetto u Društvenom centru Rojc. Ova radionica namijenjena je svima, a cilj je osnažitižene i muškarce u osnovnim vještinama popravljanja - kako koristiti osnovni alat, što učinitiako dođe do kratkog spoja ili poplave u stanu, kako odštopati sifon, izbušiti ili zakrpati rupu uzidu… Pravilnim održavanjem i popravljanjem uređaja produžujemo životni vijek proizvoda ismanjujemo stvaranje glomaznog te električnog i elektroničkog otpada.

Radionicu vodi majstor i voditelj Radione Re-Geppetto Marko Grbac Knapić koji će iz vlastitog iskustva na jednostavan i zabavan način prenijeti osnovno znanje, ali i korisne praktične trikove za obavljanje popravaka u kućanstvu. Radionica uključuje teorijski i praktični dio.

Broj mjesta na radionici je ograničen pa se građani trebaju prijaviti na: ured@zelena-istra.hr.

U ovo blagdansko vrijeme više trošimo, kupujemo još više stvari te neizbježno stvaramo i veće količine otpada, između ostalog tu je i otpad od hrane koji se povećava nakon božićnih i novogodišnjih gozbi. Alarmantni su podaci da svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 68 kilograma zdravstveno ispravne hrane i da na svjetskoj razini čak 30% hrane proizvedene za ljudsku prehranu postane otpad! Da bi podigli svijest učenika o ovom problemu te ih naučili praktičnim vještinama koje će im pomoći da ga spriječe,

Zelena Istra i Pula Herculanea organiziraju radionicu kuhanja s ciljem smanjenja otpada od hrane. Radionica će se održati u četvrtak, 14. prosinca u 12:30 sati u prostoruedukacijske kuhinje na pulskoj gradskoj tržnici. Voditelj radionice je umirovljeni kuhar Rade Morarević iz kluba umirovljenika 50+ Veli Vrh, a sudionici učenici 2.e razreda Gimnazije Pula uz pratnju profesorice Karin Bolković.

Osim otpada od hrane, nakon blagdanske potrošačke groznice ostajemo zatrpani mnoštvom suvišnih predmeta - od nepotrebnih poklona i sjajnih papira za omatanje do prevelike količine plastičnih božićnih ukrasa. Pridružite nam se na radionici izrade zero waste blagdanskih ukrasa i napravite prvi korak prema održivijim blagdanima.

Radionica će se održati u utorak, 19. prosinca s početkom u 18 sati u Radioni Re-Geppetto, DC Rojc. Kreativan proces izrade ukrasa od raznih otpadnih i prirodnih materijalavodit će pulska kreativka Iva Kuzmanović, poznatija kao Iva Kreativa. Iva je prepoznatljiva posvojim kreativnim radionicama na kojima koristi različite likovne tehnike, no naglasak jegotovo uvijek na ponovnoj uporabi i korištenju prirodnih materijala. Kako pretvoriti otpad upoklone, predmete ili igračke možete pronaći i u njezinoj knjizi „Kreativne ideje”.

I za ovu radionicu potrebne su prijave jer je broj sudionika ograničen.

Prijave se primaju na: ured@zelena-istra.hr.