Novosti

06/12/2023

Pula domaćin Danima pomorstva i unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Tradicionalno se povodom blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, brodaraca i djece svake godine održavaju Dani pomorstva i unutarnje plovidbe s ciljem ukazivanja na važnost cjelokupnog „plavog gospodarstva“ Republike Hrvatske. Ove godine, Grad Pula je domaćin ovog događaja koji se, u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, tijekom dvodnevnog programa održao u Grand Hotelu Brioni 5. i 6. prosinca.

Tom je prigodom održana Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi na kojoj se govorilo o aktualnim temama iz pomorstva i unutarnje plovidbe.

„Pozdravljam sve prisutne ove godine u Puli, zahvaljujem gradonačelniku i županu na domaćinstvu Dana pomorstva i unutarnje plovidbe 2023. Svima čestitam blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, brodaraca i djece koji, za Ministarstvo kao i za sve pomorce koji su u ovom poslu pronašli svoj profesionalni put, ima poseban značaj. Proslava ovog blagdana je postala tradicija i predstavlja prigodu za okupiti sve predstavnike iz različitih grana pomorske djelatnosti, da napravimo pregled najznačajnijih aktivnosti i rekapitulaciju svega što se događalo u godini koja ostaje iza nas, ali i da progovorimo o svim aktualnostima, bitnim temama, novitetima izazovima i planovima koji nas očekuju u sektoru pomorstva i unutarnje plovidbe u sljedećoj godini. Ono što će svakako obilježiti ovu godinu je donošenje Zakona o pomorskom dobru i pomorskim lukama, koji je izazvao velik interes javnosti. Zahvaljujem svima koji su svojim kvalitetnim prijedlozima ovaj zakon učinili prihvatljivim za donošenje“, rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Svečanoj akademiji i otvaranju Konferencije prisustvovao je i gradonačelnik Pule Filip Zoričić koji je prisutnima čestitao blagdan sv. Nikole i zaželio uspješno održavanje Konferencije.

„Pozdravljam vas u ime Grada Pule i moje osobno, želim vam uspješnu konferenciju i kvalitetnu diskusiju i sretan sam što će upravo iz Pule krenuti promocija novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Čestitam svim dobitnicima nagrada jer izuzetno cijenim trud, zalaganje i odricanje. Republika Hrvatska je pomorska zemlja s velikom tradicijom što ne smijemo zaboraviti i dužni smo ju čuvati“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Među prisutnima Dane pomorstva i unutarnje plovidbe svojom su prisutnošću događaj uveličali istarski župan Boris Miletić te brojni dionici hrvatskog pomorskog gospodarstva i unutarnje plovidbe, brodari, ravnatelji državnih i županijskih lučkih uprava, direktori društava u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, županijski pročelnici zaduženi za pomorsko dobro, predstavnici sindikata, udruga, pomorci i brodarci.

Na panel raspravama koje su održane u okviru Konferencije, raspravljalo se o novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, o ulaganjima u lučku infrastrukturu i digitalizaciji pomorske administracije te o razvitku unutarnje plovidbe.

U sklopu Dana pomorstva i unutarnje plovidbe potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je na svečanosti u Puli uručio nagrade i priznanja za poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Hrvatskoj i svijetu.