Novosti

30/11/2023

Održan sastanak na temu osnivanja Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Pule

Povjerenstvo bi djelovalo kao posredničko tijelo koje bi predstavljalo i zastupalo perspektivu osoba s invaliditetom s područja Grada Pule

Danas je u prostorijama Komunalne palače održan sastanak na temu osnivanja Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Pule na kojemu su sudjelovali predstavnici Grada Pule, predstavnici organizacija civilnog društva te ravnatelji osnovnih škola i vrtića Grada Pule.

U ime Grada Pule sastanku su prisustvovali gradonačelnik Filip Zoričić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za upravljanje imovinom i imovinsko-pravne poslove Sanja Kljajić Dakić te voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo Irena Peruško.

Predstavnici organizacija civilnog društva bili su Dunja Mickov iz Udruge Zelena Istra, Zuzana Hoti-Radolović iz Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Zlatko Kuftić iz Udruge slijepih Istarske županije te Alma Zulim iz Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije.

Na početku sastanka nazočnima se obratio gradonačelnik Zoričić izrazivši zadovoljstvo što će ova inicijativa doprinijeti izgradnji kvalitetnijeg sustava podrške za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju:

„Iznimno mi je drago što smo se svi danas ovdje okupili kako bismo razgovarali o ovoj veoma važnoj temi. Grad Pula podržava vašu inicijativu za osnivanjem Povjerenstva za osobe s invaliditetom. Kada se radi o ovakvim inicijativama, podrška javne uprave i lokalne zajednice ne smije biti samo deklarativna, ona mora biti konkretna“, izjavio je Zoričić.

Dunja Mickov iz Udruge Zelena Istra izjavila je kako u Puli živi 7500 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, koji čine 14,4% svih građana Pule.

„Ovoj ranjivoj skupini građana - ujedno i najbrojnijoj manjini u Puli - nužno je omogućiti sustavnu podršku Grada, kao i javnih ustanova i trgovačkih društava kojima je Grad osnivač. Zbog navedenog tražimo osnivanje Povjerenstva za OSI/DTUR Grada Pule koje bi djelovalo kao komunikacijski kanal između građana i Grada te na sustavan način pristupalo rješavanju problema diskriminacije i neravnopravnosti u svim područjima života“, nadodala je Dunja Mickov.

Podsjetimo, nastavno na tribinu "Iskustva, izazovi i prilike - kako unaprijediti realizaciju prava osoba s invaliditetom?",  provedena je rasprava o smjernicama za društveno uključivo i sudioničko odlučivanje s preporukama partnera projekta "Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!" namijenjene jedinicama lokalne, odnosno regionalne samouprave, s ciljem izgradnje kvalitetnijeg sustava podrške za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju te sudjelovanja građana u donošenju odluka na lokalnoj i regionalnoj razini. Jedna od preporuka odnosi se i na osnivanje povjerenstava za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom. Po konzultacijama s Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom razmatra se osnivanje navedenog Povjerenstva, sukladno preporukama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom kojom se Republika Hrvatska obvezala temeljito savjetovati i aktivno uključiti osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju u razvoj i provedbu zakona i politika te postupke donošenja odluka koje se tiču osoba s invaliditetom.